En förhandling hålls bakom stängda dörrar i tingsrätten. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Mamman frias helt från misstankar om bebis död

"Det är det värsta som kan hända att bli av med sitt barn och själv misstänkt"
1:44 min

Mamman till den sju månaders bebis som avled av skador på sjukhus i somras frias nu från alla misstankar om brott.
Samtidigt sitter pappan till bebisen häktad och åtal mot honom kan komma nu på fredag.

Båda föräldrarna har hela tiden nekat till brott och för mamman har det varit en tuff tid där hon känt sig oskyldigt utpekad berättar hennes advokat Bengt-Erik Sik: 

– Det är naturligtvis en stor lättnad att äntligen få det beskedet. Det är ju det värsta som kan hända att bli av med ett barn och misstänkt för att ha med det att göra, säger advokaten.

Mamman och pappan, ett par i 20-års åldern som varit bosatta i västra Skaraborg men som var på väg att flytta till Trollhättan, kom själva in till sjukhuset NÄL den 8 juli i år med sin sju-månaders bebis. Barnet hade svåra skador och fördes vidare till Sahlgrenska i Göteborg där barnet dödförklarades den 11 juli.

Båda föräldrarna misstänktes för brott, både för misshandel och vållande till annans död, men misstankarna mot pappan var starkare och han häktades.

Igår avskrevs mamman helt från misstankar om brott. "Det saknas numera anledning att anta att den misstänkte har förövat brott som hör
under allmänt åtal", skriver vice chefsåklagare Carolin Fransson i beslutet. 

Har ni förstått åklagarens skäl till varför hon varit misstänkt?
– Nej egentligen inte. Jag kan förstå att det är ett allvarligt brott men hon var inte närvarande när detta skulle ha hänt och ur den aspekten är det svårbegripligt, säger advokat Bengt-Erik Sik.

Exakt vad som ledde fram till att kvinnan avskrivits vill varken hennes advokat eller vice chefsåklagare Caroline Fransson berätta eftersom det är sekretess kring hela förundersökningen.

Vad som orsakat bebisens död - den slutsats som den rättsmedicinska utredningen kommit fram till - vill man inte heller gå ut med.

Men misstankarna mot pappan, två fall av grov misshandel och grovt vållande till annans död, kvarstår. Åtalet kommer troligen på fredag.

Vi har även varit i kontakt med den häktade pappans advokat Christin Hofbauer. Hon uppger att pappan fortsatt nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".