Varnhems klosterkyrka kyrka
1 av 4
Varnhems klosterkyrka som behöver byta sitt rosettfönster blir nu lidande när pengarna behöver prioriteras. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Inga-Kajsa Christensson
2 av 4
Stiftsantikvarie vid Skara stift Inga-Kajsa Christensson intervjuas av P4 Skaraborgs Kristoffer Hilmersson. Foto: Jakob Tholin.
Rosettfönster
3 av 4
Rosettfönstret på Varnhems klosterkyrka som behöver bytas ut. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Varnhems klosterkyrka
4 av 4
Magnifika klosterkyrkan i Varnhem. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Kyrkor i Skara stift blir utan renovering

Stiftsantikvarie: Jag blev ganska skärrad
1:32 min

När den den årliga kyrkoantikvariska ersättningen fördelas från staten så blir Skara stift hårt drabbade. Nu måste de prioritera vilka renoveringar som ska göras.

Pengarna från staten är till för att renovera kyrkor och för att upprätthålla kulturarvet och har inget med verksamheten att göra. Skara stift hade i år ansökt om 92 miljoner kronor men blev tilldelade 35 miljoner, något som Kyrkans Tidning var först med att berätta.

Detta betyder att stiftet får prioritera bort vissa renoveringar och Inga-Kajsa Christensson som är stiftsantikvarie i Skara hade inte räknat med summan de fick.

– Jag blev lite skärrad. Behovet är väldigt stort och tidigare har vi fått betydligt mer pengar så jag blev ganska skärrad.

Vad betyder detta för Skara stift?

– Det betyder att vissa projekt får läggas på is och det blev inte osthyveln nu utan det blev stora kniven, säger Inga-Kajsa Christensson.

Skara stift har näst flest kyrkor i landet - omkring 440 stycken. Och Inga-Kajsa Christensson tycker att fördelningen borde baserats mer på antal kyrkor som stiften har.

– Man kan ju tycka att fördelningen kanske borde tagit mer hänsyn till det, säger hon.

Lidande blir nu till exempel Varnhems klosterkyrka som behöver byta sitt rosettfönster och Mark kyrka som behöver byta sina medeltida takstolar, projekt som nu bortprioriteras. Detta gör stiftsantikvarien Inga-Kajsa Christensson orolig för framtiden som nu inser att vissa kyrkor blir drabbade.

– Det blir väl inte så att vi inte gör någonting med kyrkorna men man får försöka hitta olika nivåer i underhållet kan jag tänka mig. Alla kyrkor kanske inte kan vara tip-top, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".