Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Rikes Lag. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sveriges Rikes Lag. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tingsrätten höjer åldern på brottsdömd

Svenska myndigheter trodde att han var ett barn och omhändertog honom enligt LVU. Nu slår Skaraborgs tingsrätt fast att han är en vuxen man.

Den här historien började med att den här 23-åringen blev aktuell hos polisen i Västra Götaland för flera olika brott. Bland annat hade han vid två olika tillfällen spottat busschaufförer i Skara i ansiktet - detta när han inte hade giltig biljett och chaufförerna bad honom stiga av bussarna.

Men i polisanmälningarna som upprättades användes den identitet som mannen uppgav när han sökte asyl i Sverige för ett par år sedan - då som ett ensamkommande flyktingbarn från Marocko, med födelseår 1999.

Under polisutredningarnas gång fick åklagaren dock besked från Marocko och Spanien om att den här personens dna och fingeravtryck där stod registrerade på en sex år äldre man, född 1993.

I Spanien hade den här personen varit i kontakt med polisen vid 13 tillfällen och hade varit misstänkt för ett flertal brott.

Under rättegången i Skövde höll hans försvarsadvokat fast vid att hennes klient snart skulle fylla 17 år, men när domen föll på onsdagen slog Skaraborgs tingsrätt fast att hans rätta identitet är 23-åringens.

"Framförallt från uppgifterna från den tilltalades hemland Marocko, kan dras en tillräckligt säker slutsats", står att läsa i domen.

Mannen döms för de två fallen av förgripelse mot tjänsteman, samt för stöld häleri och skadegörelse. Straffet blir villkorlig dom och 2 000 kronor i böter.

Det är samtidigt så att den här 23-åringen just nu tvångsvårdas enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga), och sitter inlåst på ett boende i Värmland. Detta är en lag som i första hand gäller personer under 18 år och i undantagsfall personer som är upp till 19 år.

Huruvida den här domen får någon påverkan på detta - och hur mannen står registrerad i Sverige är ännu oklart. Ansvariga chefer på socialtjänsten i den kommun mannen tillhör, var på onsdagen inte nåbara på telefon.

Ingegerd Widell på Skatteverket förklarar att eftersom mannen ännu inte beviljats uppehållstillstånd så finns han inte registrerad i folkbokföringen, utan bara hos Migrationsverket.

– Det här blir en fråga för Migrationsverket, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".