Anna Lundberg från hemtjänsten besöker Gulli Andersson Back , 93 år
Anna Lundberg från hemtjänsten besöker Gulli Andersson Back , 93 år Foto: Linnéa Frimodig / Sveriges Radio

Från ris till ros – så lyckades Grästorp lyfta hemtjänsten

"Nu är det fantastiskt bra"
6:59 min

Hemtjänsten i Grästorp har gått från att vara kritiserad till att få ett gott betyg av både personal och brukare.

Det kan minst sagt vara kämpigt att vara gammal och behöva hjälp – dels att inte orka eller klara sig själv. Men kanske också att det är nya ansikten, nya hemtjänstanställda, som hela tiden dyker upp för att hjälpa till med det mest privata många gånger.

Det finns exempel där ambitionerna leder till resultat och nöjdare vårdtagare. I Grästorp har det har hänt mycket inom hemtjänsten det senaste året. Från att ha varit en av de sämsta kommunerna i landet har de vänt trenden.

– Nu är det fantastiskt bra. Jag har varit med på hela resan och sett förändringen, säger undersköterska Anna Lundberg på hemtjänsten.

Hur kunde det vara när det var som sämst?

– Vi var som en skock hönor på en skuta utan kapten. Vi pratade inte om pensionärerna så vi visste ingenting om den. Vi kunde åka hem till dem så visste vi inte vad problemet var utan vi skulle bara göra det som står på pappret, säger Anna Lundberg.

Förändringen till det bättre säger Anna Lundberg beror på den nya chefen Maria Möller. Hon såg dem och stod upp för de som arbetade och fick dem att vara stolta för jobbet de gör. Hon var enligt Anna Lundberg den första som frågade hur personalen mådde, vilket ledde till förändringen.

– Det vi utstrålade när vi kom in var en stress och kanske ingen glädje. Det speglas tillbaka. Men nu när man kommer in till någon är det nästan alltid "välkommen tillbaka" och det betyder att man har gjort ett bra jobb, säger Anna Lundberg.

Gulli Andersson Back var inte med på tiden innan förändringen för några år sedan. Något som hon inte hade velat var med om och är mycket mer nöjd med att det nu kommer glada människor hem till henne.

– Det gillar jag. Det här med "välkommen tillbaks" betyder mycket för mig och att ni säger "tack, vi kommer gärna." Jag är nöjd med det. De är rara och måna om mig., säger Gulli Andersson Back.

Vad betyder det för dig att de kommer hit?

– Mycket. Allt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".