André Nordblom styr en drönare.
Fotografen André Nordblom från Mariestad med sin drönare, som han nu inte kan använda. Foto: André Nordblom.

Han drabbas av nya regler för drönare

"Jag har köpt utrustning för över 100 000"
1:21 min

Fotografen André Nordblom är en av dem som påverkas av domen som gör det svårare att använda drönare.

En dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som kom nyligen gör det väldigt svårt för privatpersoner och företag att använda drönare för fotografering.

Fotografering eller filmning från drönare räknas numera alltså som kameraövervakning och får bara användas i brottsbekämpande syfte. Men det går att ansöka om tillstånd hos Datainspektionen för foto eller filmning med drönare.

Men fotografen André Nordblom från Mariestad menar att det är i praktiken omöjligt att få tillståndet.

– Tillståndet är i praktiken omöjligt att få. Du kan få det för att förebygga brott som i en butik. Men integritetsskyddet väger oftast tyngre än de kommersiella syftena som jag har till exempel.

André Nordblom har också varit i kontakt med många kollegor som håller på med foto och menar att det är många som har drabbas av domen.

– Alla är upprörda och några företag kommer kanske att gå i konkurs och fotografer kanske får hitta andra vägar.

Själv har han investerat i en drönare som han nu inte kommer att kunna använda lagligt.

– Jag har köpt utrustning för över 100 000 och det är en hård smäll. Det är pengar som bara står och samlar damm.

Andra som har påverkats är Riksbyggen i Skaraborg,  som har använt sig av drönare för besiktningar och inspektioner av tak, bland annat. Marknadsområdeschef Johan Olausson tycker att det är synd med de nya reglerna.

– Det är lite tråkigt, givetvis. Vi har inte haft drönarna så länge och detta var en del av den framtida utvecklingen. Lite synd att ha gjort inköp som man nu inte kan använda.

Nu kommer Riksbyggen att behöva arbeta som tidigare med skylift eller att gå via taken med personal. Ett mer omfattande och farligt arbete, menar Johan Olausson.

– Det blir större risker än vad det har varit med drönare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".