VARA

Eldade överblivet skräp – döms till böter

Två bolag i Vara döms nu till 15 000 kronor var i företagsböter. Detta efter att personalen bränt restprodukter utanför företagslokalen.

För ett par år sedan kom det in en anonym anmälan till miljökontoret i Vara om att det eldades miljöfarligt avfall utanför en företagslokal i kommunen.

När en hälsoskyddsinspektör tog prover på eldningsplatsen visade det sig att askan var kraftigt förorenad av bland annat arsenik, krom, dioxiner, bly och nickel. Det här ledde så småningom till att en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal vid tingsrätten – en så kallad talan om företagsbot.

Två företag som huserar i lokalerna döms nu därför att betala 15 000 kronor var. En företrädare för det ena företaget berättade i rätten att de bränt restprodukter från sin produktion på platsen, bland annat plast, men att de nu börjat återvinna materialet på ett riktigt sätt.

Den andra företagaren förklarade i sitt förhör att de också bränt saker på platsen och att det troligen eldats där i "många hundra år".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".