Tibro kommun vill förbättra utemiljön

1:38 min

Tibro kommun har ansökt om pengar för att förbättra utemiljön i Brittgården. Detta för att kunna aktivera och integrera unga.

Kommuner kan få stöd till utemiljöer som finns i socioekonomiskt utsatta områden. Det är Boverket som har hand om sådana ansökningar och Tibro är en av kommunerna som är med i den andra ansökningsomgången. Kommunen vill nämligen skapa en näridrottsplats i området Brittgården.

– Jag tror att det blir ett lyft för hela området. Man ökar stoltheten för dem som bor där, säger Marcus Blåder, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen, som har varit ansvarig för kommunens ansökan.

Han arbetar förebyggande med olika barn- och ungdomsprojekt i Tibro. Förutom att anlägga en näridrottsplats i Brittgården menar han också att det finns planer på att starta ett socioekonomiskt projekt för barn och unga här, på ett liknande sätt som man har gjort under de senaste två åren i området Skattegården. Där finns fritidsverksamhet och barn och unga får delta i olika aktiviteter och resor.

Om ett sådant projekt startade i Brittgården också skulle området bli mer integrerat och tryggare, menar Marcus Blåder.

Det senaste tiden har det varit en del bränder i området och Ammy Enedahl, som bor i Brittgården, känner sig otryggare än vad hon gjorde när hon flyttade hit för några år sedan.

– Man blir orolig när det har varit så mycket bränder, att det ska bli mer. Det var ju väldigt allvarligt sist, säger hon.

Hur skulle du vilja att det här området såg ut för att det skulle bli bättre?

– Säkrare, att de ska ha mer koll på vilka som kommer in och ut här till exempel.

Tror du att en sådan här näridrottsplats skulle kunna hjälpa till att få det att bli tryggare?

– Ja, det tror jag faktiskt. De har ju ändå gjort en lekplats för de små barnen och jag har själv en dotter på fyra år som tycker att det är kul att leka där på sommaren. Men för äldre barn tror jag nog att det är bra, så att de får någonting att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista