Tjejer om näthat
1 av 2
Skövdetjejerna Moa andra t.v och Evelina t.h tycker det är bra att en dag mot näthat finns. Foto: Ellen Zettergren/Sveriges Radio
Röda geléhjärtan på rad.
2 av 2
Röda geléhjärtan. Foto: Claudio Bresciani / TT
#NoHateSE

Kärlek ska stoppa näthatet

"Jag tycker inte man ska hålla på och näthata o så"
1:06 min

I dag, den fjärde november, är det No Hate-dagen. En dag att sprida goda budskap på och motverka mobbning och trakasserier på internet.

Det är Statens medieråd som driver kampanjen No Hate Speech Movement som står bakom hastagen #NoHateSE. Tanken är att dagen ska motverka rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning på internet. Särskilt utsatta är barn och unga och dagen riktar sig främst till dessa, men budskapet är viktigt för alla människor.

Därför är dagen till för att sprida goda budskap och visa att man tar avstånd från nätmobbning. Det gör man genom att vara snälla mot varandra på internet eller genom att skicka sin kärlek genom att skriva under #NoHateSE på sociala medier.

Några som tycker det är viktigt att näthat uppmärksammas med en sån här dag, är tjejerna Moa och Evelina från Skövde: 

– Det är bra tycker jag, det är inte snällt. Man kränker ju folk och då kan de få dåligt självförtroende, säger Moa. 

Vem skulle du vilja kärleksbomba idag?

– Jag vet faktiskt inte riktigt, men någon som känner sig utstött och så kanske? säger Evelina. 

Håkan Wesslund från Mariestad tycker att omdömet brister på många när det kommer till näthat och han tycker att alla borde kärleksbombas idag. 

– Min familj och min dotter framförallt, men alla behöver nog en kärleksbomb idag, säger Håkan Wesslund. 

Det är tredje året i rad som No hate-dagen äger rum. Skolor och skolbibliotek uppmärksammar dagen och förra året spreds över 2 000 bilder med kärleksbudskap på Instagram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".