Var tredje personbil underkänns vid besiktningen

Var tredje personbil underkänns i besiktningen och tvingas komma tillbaka på ny kontroll. Det visar siffror från Bilprovningen.

- Det är en hög siffra, det tycker vi ju. Men det har ju legat så i många år så den siffran är ju konstant, säger Stefan Alfredsson som är besiktningstekniker på bilprovningen i Lidköping.

Stefan Alfredsson tror att det faktum att många använder bilen varje dag och sliter på fordonet kan vara en orsak till att så många bilar underkänns och tvingas komma tillbaka på en ny besiktning.

Bättre går det för motorcyklarna. Bara 9 procent underkänns vilket är den lägsta andelen för alla fordonslag i trafiken. Förklaringar kan vara att motorcykeln används i mindre utsträckning och att intresset för att vårda och underhålla sin cykel är stort. Det tror både bilprovningen och Tomas Kjellström på MC-konsult i Lidköping. Men han tror också att bilprovningen ofta får se en annan motorcykel än den som åker runt på vägarna.

- När man åker till bilprovningen sätter man på den lagliga registreringsskylten, och så sätter man på sina orginalljuddämpare så att motorcykeln inte låter, säger Kjellström.