övervakningskamera
Genrebild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
LIDKÖPING

Stopp för kameror vid polisstationen

Kammarrätten: Ingen visad hotbild mot stationen
1:04 min

Polisen får inte ha övervakningskameror vid den tillfälliga polisstationen i Lidköping. Det slår kammarrätten fast i en dom.

Medan polishuset i Lidköping byggs om håller polisen till i tillfälliga lokaler på Vinbergsgatan, och där är där som datainspektionen reagerat på att polisen fått ett tillstånd som inte är vanligt ens vid polisstationer, skriver inspektionen.

Lidköpingspolisen fick nämligen okej av länsstyrelsen att sätta upp fem kameror som dygnet runt spelar in vad som händer på gator och trottoarer vid lokalerna. Detta för att förebygga och upptäcka brott, men också för att skydda personalen.

Polisen nämnde exempelvis terrorhot och organiserad brottslighet i sin ansökan.

Det här överklagade datainspektionen till förvaltningsrätten, som gav polisen rätt. Då fortsätte inspektionen till nästa instans, kammarrätten, som nu alltså river upp tillståndet.

Rätten skriver i sin dom att det inte finns någon utredning som visar på någon hotbild mot Lidköpings polisstation, och att den personliga integriteten är viktigare än övervakningsbehovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".