Cyklist i snöoväder.
Forskarna jobbar nu mer att hitta reflexmönster som ska visa cyklistens avsikt i trafiken. Foto: Leif R Jansson / TT

Ny reflexväst kan rädda liv

Cyklister lever säkrare om reflexvästarna har vertikala ränder. Det visar forskning från Högskolan i Skövde, där man nu jobbar på att ta fram en ny reflexväst.

Förra året skadades mer än 1 850 cyklister i trafiken och 17 avled, visar statistik från Länsförsäkringar. Många olyckor skulle kunna ha undvikits med rätt säkerhetsutrustning. Det menar ett forskarlag vid Högskolan i Skövde.

– Tidigare har man gjort västar för att cyklisterna ska synas i mörkret. Men vi arbetar med att hitta reflexmönster som också ska visa cyklistens rörelser och avsikter, säger Paul Hemeren, lektor i kognitionsvetenskap, till TT.

P4 Skaraborg har tidigare berättat om den här forskningen, som har pågått under flera år. Nu jobbar man med att ta fram en ny reflexväst.

– Vi har kartlagt de rörelser cyklister gör just innan de ska svänga. Man slutar trampa, vrider kroppen, vrider på huvudet, säger Mikael Lebram, forskningsingenjör vid Högskolan.

En av slutsatserna är att reflexlinjerna på västen inte ska vara horisontella utan vertikala, uppifrån och ner. De linjerna visar bättre för bilförare vad cyklisten har för avsikt att göra.

Ännu mer effektivt blir det om man också har reflex på hjälmen.

– Allra bäst vore om man hade reflexer på fotleder, handleder och knän, vertikala linjer på ryggen och reflexer på hjälmen, menar Paul Hemeren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".