Bild på barnen i juniorpanelen.
Moa, Augustas och Cornelia tycker det är bra att slaveri är förbjudet. Foto: Petra Dydiszko / SR P4 Skaraborg

Juniorpanelen om slaveri

"Det är bra att slaveri är förbjudet."
3:55 min

Idag är det internationella dagen för avskaffande av slaveri. Juniorpanelens Moa, Augustas och Cornelia tänker till kring ämnet.

Slaveri innebär att en människa kan ägas och behandlas som egendom. Historiskt sett har majoriteten av alla kulturer i världen haft slaveri men nu är slaveri förbjudet. I Västeuropa började man avskaffa slaveri på 1200-talet och i Amerika och Asien började avskaffandet på 1800-talet.

Juniorpanelens Moa Ljunggren, Augustas Povilaitis och Cornelia Andersson Persson tycker att slaveri var dåligt. Ingen människa ska behandlas illa och tvingas göra bara sånt som andra säger att de ska göra.

När de fantiserar och tänker hur deras liv som träl på vikingatiden skulle varit tror de att de hade haft trasiga kläder, inte fått så mycket mat och inte fått sova när de ville. Sysslorna de skulle haft hade varit att städa, bygga murar och sy kläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".