Man i clownmask.
Många anmälningar om läskiga clowner kom in till polisen under förra månaden. Foto: Pontus Lundahl /TT Bilden är arrangerad.

Clownskräcken har dragit förbi

Oavsett om det handlade om faktiska brott eller en uppskruvad stämning verkar clowntrenden ha passerat i Sverige. Åtminstone för den här gången.

- Det var ett tag sedan jag hörde något. Nu är det över för den här gången, säger Tomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland, till P4 Skaraborg.

I mitten av oktober kulminerade clownfebern i Sverige. Under bara ett dygn fick polisen i södra Sverige in över 80 anmälningar från oroliga människor som hade sett personer utklädda till clowner, skrev Sydsvenskan. Men nu har det lugnat ner sig.

-Det är mycket färre samtal om clowner. Jag skulle nog vilja säga i princip inga, vad jag har sett den närmaste veckan, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisen i region Syd till TT.

Precis som tidigare betonar polisen att larmen har tagit onödiga resurser i anspråk.

-Men det är klart att man ska anmäla om man blir anfallen av en människa, oavsett om den är utklädd till en clown eller inte, säger Kim Hild till TT.

Även polisen i Östergötland fick sin beskärda del av clownlarm i mitten av oktober, då flera anmälningar om knivhot och kom in.
Hysterin gjorde också att Kolmårdens djurpark stoppade en planerad clownreklam inför Halloween och skrev ut en clownroll ur ett skådespel.

-Sista veckan har det inte varit någonting, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland till TT.

En åttaårig pojke i Skara var med om en otäck händelse, där en vuxen person utklädd till clown tog sig in i hans hem och han blev så rädd att han hoppade från balkongen.

Flera anmälde också att de hade blivit skrämda eller jagade av clowner och i Tibro blev två personer i clowndräkt hotade och misshandlade.

Men nu tycks hysterin vara över. För den här gången.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".