Faten Kaddoureh
1 av 2
Faten Kaddoureh har tidigare jobbat som lärare och vill fortsätta lära ut i Sverige. Foto: Sten Lillieström / Sveriges Radio
Nyanlända lär ut i klassrum
2 av 2
Nyanlända lär nyanlända. Foto: Sten Lillieström / Sveriges Radio
SKOLAN

Nyanlända ska hjälpa nyanlända

16 nyanlända ska nu stötta elever med utländsk bakgrund i Mariestad, Töreboda och Gullspång. Det här efter en snabbutbildning i svenska och pedagogik.

En av de utvalda är 32-åriga Faten Kaddourah från Syrien, som läst svenska i fem månader.

– Jag hoppas att jag kan hjälpa barn som har arabiska som modersmål. De behöver det och jag behöver det, säger Faten Kaddourah.

60 personer sökte platserna. Idag hade 16 valts ut. Faten Kaddourah är uppenbart stolt och glad över att vara en av dom. För henne är utbildningen ett steg på vägen för att kunna jobba som lärare i Sverige, som hon gjort i Syrien.

– Jag arbetade som lärare i mitt hemland, efter kursen vill jag fortsätta med praktik på Kanalskolan i Töreboda, och efter den hoppas jag att jag blir lärare här i Sverige.

Tanken är att Faten Kaddourah och de andra efter sex månader ska ut och hjälpa till i skolor, och avlasta lärare som idag inte har resurserna att nå hela vägen med nyanlända elever.

Mirnes Voloder är integrationschef i Töreboda kommun. Han vet att behovet är stort av den avlastning som han tror att studiehandledarna kan bidra med.

– Våra nyanlända barn har ju svårigheter i skolan i början. De har svårt att förstå. Vi har ett behov av att de får en bra start, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".