död groda
Grodan som fanns i smörgåsen Foto: Miljökontoret
SKÖVDE

Fick död groda på smörgåsen

"Den låg under leverpastejen"
0:59 min

Vid ett skolkafé i Skövde serverades en rutten groda på en smörgås i oktober. En kvinna upptäckte detta när hon bet i smörgåsen.

Det exakta omständigheterna bakom den här mindre trevliga matupplevelsen är fortfarande oklara, men den aktuella smörgåsen, en tekaka, var tillverkad på ett företag i västra Skaraborg, och serverades på Gymnasium Skövde Kavelbro.

Miljö- och hälsokontoret i den kommun där smörgåsen tillverkats har nu gjort en oanmäld inspektion på företaget och kommit fram till att grodan "sannolikt inte genomgått processtegen som ingår i tillverkningen av tekakan".

är säker på att grodan varit inbakad i brödet"

Detta grundar man på att "grodkroppen luktade starkt av förruttnelse", vilket tyder på att den inte blivit värmebehandlad.

– Men det är inte hundraprocentigt säkert. Själva processen är cirka en och en halv meter upp i höjd, och vi vet inte hur högt en groda kan hoppa, säger Marlene Anderberg på miljö- och hälsokontoret.

Det är med andra ord oklart hur den hamnat på/i tekakan.

Under punkten "övrig information" på inspektionsrapporten står följande att läsa:

"Personen som åt smörgåsen upptäckte grodan först när hon fått den i munnen, men är säker på att grodan varit inbakad i brödet då det var en grop/hål i tekakan där den såg ut att ha legat".

Förvaltningen utesluter dock inte att den följt med någon av de andra ingredienserna. "Alternativt att den tillförts avsiktligt genom sabotage någonstans i kedjan från jord till bord".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".