gruva gruvgång Kinne-Kleva
1 av 7
Gruvan i Kinne-Kleva. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
gruva gruvgång Kinne-Kleva
2 av 7
Ingången till gruvan Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Gruva
3 av 7
Gammalt räls som är kvar efter att gruvan var i drift. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Gruva berg sten
4 av 7
Gruvan användes för att bryta alunskiffer för att sedan göra skifferolja under krigstiden. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Krok gruva
5 av 7
En gammal krok från tiden då gruvan var i användning. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Elin Sjöstedt
6 av 7
Elin Sjöstedt är projektledare på Destination Läckö-Kinnekulle. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
bergsingenjörer
7 av 7
Det är väldigt mörkt nere i gruvan och utan pannlampa såg man inte mycket. Här inspekterar bergsingenjören Sjoerd Spijkerman taket i gruvan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Gruva i Götene kan bli turistmål

"Anläggningen är i hyfsat bra skick"
4:39 min

Just nu utreder bergsingenjörer gruvgångarna som finns i Kinne-Kleva i Götene för att se om de skulle kunna öppnas upp för besökare.

Igår gjordes en säkerhetskontroll i gruvgångarna av två bergsingenjörer som är den viktigaste delen av utredningen.

– Idag har vi gått runt och gjort något som kallas för bondknackning. Då slår man med ett stålspett på taket och väggarna för att lyssna om berget är fast eller löst, säger bergsingenjören Sjoerd Spijkerman.

Förutom att knacka och känna på skicket på taket och väggarna i gruvan så har bergsingenjörerna sett över pelarna som finns mellan dom olika rummen för att se över deras status.

– Utifrån det vi har sett så är anläggningen i hyfsat bra skick, men det behövs en del underhåll. Vi har hittat ställen som rasat in så platsen måste göras säker.

Under krigstiden så brukade man här bryta alunskiffer för att sedan göra skifferolja och som mest så arbetade det över 300 personer här samtidigt. Det finns mycket bråte kvar i gruvan efter tiden som den var i drift och det finns mycket historia i de olika gångarna.

– Vi gör den här studien för att ta reda på om man ens får ta in människor här och om vi då kan utveckla det till ett besöksmål i framtiden, säger projektledaren på Destination Läckö-Kinnekulle Elin Sjöstedt.

Hon hoppas att det ska gå att öppna gruvan för guidade turer efter att ha säkerställt den och hon menar att intresset är stort.

– Lokalbefolkningen har visat ett stort intresse de gånger det har varit små inofficiella guidade visningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".