Gamla och sjuka saknar äldreboende i Skaraborg

Det är svårt för gamla och sjuka som vill in på ett äldreboende att få en plats. Det visar färsk statistik från Länsstyrelsen. Orsaken är att många kommuner har brist på platser i särskilt boende.

Enligt Socialtjänstlagen är varje kommun skyldig att ha en plats i ett särskilt boende för den som är i behov av det. Trots det finns det i flera kommuner personer, som visserligen bedöms ha ett sådant behov, men som ändå inte får någon plats av sin kommun.

När Länsstyrelsen frågade kommunerna i Västra Götaland hur det ser ut just nu visade det sig att fyra kommuner i Skaraborg har personer som har väntat i mer än tre månader på en plats, trots att kommunen bedömt att de har behov av en. Det gäller Essunga, Karlsborg, Skövde och Tidaholm.

I tio av Skaraborgs 15 kommuner är det dessutom så att personer har fått avslag på sin önskan om särskilt boende, trots att de egentligen har behov av det.

Länsstyrelsens slutsats blir att resursbristen är tydlig: många personer med ett stort vårdbehov får bo kvar hemma, men trots det räcker inte platserna till.

Det är också den orsak som kommunerna oftast förklarar sig med - att de helt enkelt inte har platser nog på äldreboenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista