Manifestation  Mariestad
1 av 2
Protest mot regeringens flyktingavtal med Afghanistan Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio
manifestation Mariestad
2 av 2
Tillsammans för Mariestad tågade för mänskliga rättigheter Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges radio

Manifestation i Mariestad mot flyktingpolitiken

"Mänskliga rättigheter är alltid under hot"
2:16 min

Medmänsklighet och brinnande facklor värmde i ett kallt och vintervitt Mariestad igår kväll när ett par hundra personer deltog i en manifestation för att protestera mot regeringens flyktingavtal med Afghanistan.

På flera håll i Sverige har protester hållits efter det politiska avtalet med Afghanistan som innebär att de som inte får asyl i Sverige skickas tillbaka till sitt hemland.

Samtidigt avråder UD att resa till Afghanistan som präglas av självmordsattacker och strider mellan regeringsstyrkor, talibaner och utländsk militär. 

På tisdagskvällen den nionde november - Kristallnatten - gick ett par hundra personer i fackeltåg genom centrala Mariestad i protest mot regeringens avtal.

– Mänskliga rättigheter är alltid under hot, i Sverige har regeringen skrivit ett avtal med Afghanistan vilket betyder att människor skickas tillbaka helt godtyckligt. 

Med de orden inledde nätverket "Tillsammans för Mariestad" manifestationen och med plakat och banderoller tågade man genom stan. 

 - Man kan inte bo i Afghanistan, det är krig där. Det känns bra när många människor ställer upp för oss, tack till alla, säger Ahmad som är från Afghanistan och som varit i Sverige i ett år.

Rosanna Håkansson ville visa sitt stöd:
– Jag tycker de har rätt till vettiga villkor. Det blir tuffare och tuffare, säger hon. 

- Vi önskar att vi kunde leva i fred men våra önskemål har vänt sig till drömmar som aldrig går i uppfyllelse i Afghanistan, sa en ung man som talade. 

 Nätverket Tillsammans för Mariestad vill få lokala beslutsfattare att försöka påverka regeringen att tänka om. 

- Jag kommer göra allt som står i min makt för att ni inte skickas tillbaka och vi är många mariestadsbor som står bakom er, sa en kvinna inför de som samlats för att protestera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".