Läkare utan gränser
Läkare utan gränsers team i Götene finns bland annat på plats ute på de två asylboenden som finns i kommunen. Foto: Joel Wendle

Läkare utan gränser startar projekt i Götene

Liten kommun med många asylsökande
1:25 min

Det psykosociala stödet till asylsökande i Sverige behöver stärkas. Det menar Läkare utan gränser som startat projekt i Götene.

– Många förknippar ju Läkare utan gränser med läkare och sjuksköterskor, men här har vi valt att ha fokus på att ge psykosocialt stöd, säger Jenny Gustafsson, projektkoordinator på Läkare utan gränser. 

Läkare utan gränser har lång erfarenhet av att jobba med människor på flykt i olika delar av världen. Jenny Gustafsson har själv varit på uppdrag för organisationen i bland annat Afrika, Mellanöstern och Sydeuropa.

Men nu är det Sverige och det är Götene som gäller. Läkare utan gränser har sett att det finns stora brister i det psykosociala stödet till asylsökande i Sverige.

Med projektet i Götene vill organisationen sätta fokus på att många asylsökande behöver hjälp att hantera psykisk ohälsa.

– Det handlar ju inte om att det är en jättestor andel av de här människorna som är psykisk sjuka, utan många har helt normala reaktioner på onormala händelser, säger Jenny Gustafsson. 

Att just Götene blev platsen för Läkare utan gränsers projekt beror bland annat på att att det är en liten kommun, som haft många asylsökande.

Nu jobbar de elva personerna i teamet från Läkare utan gränser bland annat med att ha så kallade screeningsamtal med asylsökande.

I de samtalen kan de kan fånga upp signaler på psykisk ohälsa och sedan antingen erbjuda stödsamtal eller slussa vidare till sjukvården om det behövs specialiserad vård.

Läkare utan gränser har inga planer på att långsiktigt jobba i Sverige, utan ser projektet i Götene som ett sätt att sprida en bra modell för hur man tidigt kan upptäcka och förebygga psykisk ohälsa hos asylsökande, säger Jenny Gustafsson.

– Vi hoppas att det vi gör på sikt kan bli en integrerad del i kommuners och landstings arbete för asylsökande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".