Naturvy över Kinnekulle
1 av 3
Naturvy över Kinnekulle. Foto: Arkivfoto: Sveriges radio
Eva Gustafsson
2 av 3
Eva Gustafsson som kommer leda forskningen om Kinnekulles biologiska mångfald. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Bok Då var allt levande och lustigt
3 av 3
Boken "Då var allt levande och lustigt" som inspirerade Eva Gustafsson till projektet. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
GÖTENE

Forskare kartlägger växterna på Kinnekulle

"Man känner verkligen historiens vingslag"
1:25 min

Forskaren Eva Gustafsson har fått anslag för att utreda hur den biologiska mångfalden har förändrats på Kinnekulle från 1700-talet till idag.

Eva Gustafsson är lektor på institutonen för kulturvård vid Göteborgs universitet men arbetar i Mariestad och kommer leda forskningen.

– Jag ska gå ner i ett 1700-tals arkiv och se vilka växtarter som fanns på Kinnekulle då, säger hon.

Sen blir jobbet att jämföra och se om de växtarter som fanns då även finns kvar idag. Om de inte gör det så ska Eva Gustafsson utreda varför de har försvunnit och finns de kvar så kan hon också leta efter ledtrådar för att förbättra vår dagliga skötsel och betes- och ängsmarker.

Idén till projektet fick Eva Gustafsson efter att ha hört på radion om boken "Då var allt levande och lustigt" som är skriven av Kerstin Ekman. Boken handlar om 1700-talsprästen Clas Bjerkander som studerade växterna på Kinnekulle och förde även en dagbok över sina upptäckter. ,

Med hjälp av hans anteckningar ska nu Eva Gustafsson kunna jämföra hur Kinnekulles biologiska mångfald har förändrats. Men det är inte helt lätt att tyda den gamle prästens handstil.

– På 1700-talet så skrev många med så kallad fraktalskrift som är ett annat sätt att skriva bokstäverna på. Samtidigt fanns det många varianter på den här stilen så det blir en utmaning att försöka tyda detta, säger Eva Gustafsson.

Hela studien med färdig publikation väntas bli klar under 2018 och Eva Gustafsson tycker att det ska bli väldigt spännande att bläddra i de gamla böckerna.

– Det är en ynnest att få bläddra i böckerna och man känner verkligen historiens vingslag. Man kan hitta en notering som han kanske inte tänkte så mycket på men som blir väldigt värdefulla för oss.

Anslaget till forskningen ligger på 600 000 kronor och kommer från Harald och Gustaf Ekmans stiftelse för kulturminnesvård och miljövård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".