Exteriör Praktiska gymnasiet Skövde
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
SKÖVDE

Vill vräka Praktiska gymnasiet

"Vi har inga ambitioner att flytta"
1:09 min

Ägaren till skolans lokaler har stämt Praktiska och kräver att dom ska flytta ut ur lokalerna.

Bakgrunden är att Praktiska gymnasiet hyr ut en del av sina lokaler i Hasslum till Skövde kommun i andra hand – och enligt fastighetsägaren använder kommunen sedan lokalerna som HVB-hem.

Detta har gjort att försäkringskostnaderna för fastighetsägaren 30-dubblats, från 44 000 kronor till 1,3 miljoner per år, skriver fastighetsägarnas advokater i stämningsansökan och kallar ett HVB-hem för en "högriskverksamhet". Därför vill fastighetsägaren att Praktiska lämnar fastigheten "genast"

Jarl Uggla är vd för Praktiska gymnasiet i Sverige.

– Vi förstår inte stämningsansökan. Vi har försökt att få en dialog, men inte lyckats. Vi har inga ambitioner att flytta från fastigheten, säger han.

Uggla dementerar också att det skulle vara frågan om ett HVB-hem i en del av fastigheten.

– Nej det är ett elevboende som vi har för elever. Det är ett andrahandsavtal som också är godkänt av fastighetsägaren.

När vi frågar kommunen vad det egentligen är för typ av boende så blir svaret att det bor ensamkommande flyktingpojkar där – som samtidigt är skolelever.

Kommer inte parterna överens i en kommande förberedande förhandling i tingsrätten, så blir det en rättegång framöver för att avgöra tvisten.

Vi har sökt fastighetsägarens advokater för en kommentar – utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".