Conny Johansson (S) och en karta.
Falköpings kommunalråd, Conny Johansson (S), har stora förväntningar på samarbetet. Foto: Henrik Dammberg / Sveriges RadioKarta: CartoDB

Skaraborgskommuner vill samarbeta mera

"Vi lite större kommuner tar på oss en ledartröja"
1:06 min

Skövde + Mariestad + Lidköping + Falköping = sant. Kommunerna vill nu samarbeta mera.

De fyra största kommunerna i Skaraborg gjorde på torsdagskvällen ett symboliskt handslag och inledde arbetet med att samarbeta tätare. Det handlar bland annat om att samarbeta för företagsetableringar och för att få till bättre kommunikationer.

– Vi har stora utmaningar framåt i tiden, med många barn och ungdomar samtidigt som andelen äldre ökar. Det ställer krav på oss kommuner att leverera den service som krävs, och då måste vi hjälpas åt, säger Katarina Jonsson (M), kommunalråd i Skövde.

I samband med Skövde HF:s match på kvällen träffades de fyra kommunalråden för ett första avstamp.

– Det handlar om gemensamma upphandlingar, om att se oss som en arbetsmarknad, och ett antal andra frågor, säger Katarina Jonsson.

Det första konkreta utfallet av samarbetet tror Falköpings kommunalråd, Conny Johansson (S), kommer att handla om turism.

– Turistnätterna ökar i hela Skaraborg. Där borde man sätta ner foten. Åk till Skaraborg där finns allt från Läckö slott till Sommarland och tranorna på Falbygden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".