Kollage av Sonny Glamer och hans ben
1 av 4
Sonny Glamér drabbades när operationsmetod drogs in Foto: Pernilla Wadebäck / Sveriges Radio / Privat
sonnys ben blev snett
2 av 4
Sonnys ben härdade snett och det bildades en broskknöl på benet Foto: Pernilla Wadebäck/ Sveriges Radio
Sonny fick en märgspik
3 av 4
Benet fick sågas av och man satte en märgspik genom knät Foto: Pernilla Wadebäck/SverigesRadio
Sonny med Ilizarov foto privat
4 av 4
Sonny fick först en lizarovställning Foto: Privat
ILIZAROVPATIENTERNA

Sonny drabbades när sjukhuset stoppade Ilizarovmetoden

"Att be om ursäkt räcker inte riktigt"
4:44 min

Sonny Glamér hamnade i kläm när Skaraborgs sjukhus stoppade Ilizarovmetoden. Sonny fick gå med krokigt ben i över åtta månader och menar att sjukhuset orsakat hans vårdskada - inte Ilizarovmetoden.

Sonny Glamér bor med familjen utanför Tidaholm.  Ute i skogen, inte långt från huset, körde han och kompisen ihop. Sonny blev liggandes med en skadad arm och en komplicerad fraktur på vänster ben. 

– Det är en pojkdröm, det har alltid varit kul att köra lite. Det har jag fått tillbaka och det ska jag vara glad för.

Men det har varit många turer och ett fysiskt lidande innan Sonny kunnat sätta sig på crossen igen.

Han har en allvarlig vårdskada enligt sjukhusets externa utredning men Sonny menar att det är sjukhuset och inte den avstängde läkaren som orsakat skadan.

Sonny fick en Ilizarovställning på sitt ben men han hamnade i kläm i den pågående konflikten kring Ilizarovmetoden, och drabbades personligen när hans läkare stoppades från att operera.

– Här har du efter operationen.  Det är ju kanonrakt och snyggt. Allt såg jättebra ut och jag fick se bilder på hur det läkte. 

Läs även: Lista: 36 patienter om sina skador

Efter fyra månader togs Ilizarovställningen bort och Sonny fick istället en ortos, ett slags stöd att bära runt benet. Men en dag känner han att det händer något inuti benet så han kontaktar sin läkare och på röntgen konstaterar de att frakturen inte gått upp men att benet böjt sig tolv grader där brottet suttit.

– Då var benet fortfarande mjukt så min läkare ville operera om det och han erbjöd två varianter - ilizarov eller märgspik. Jag valde Ilizarov igen för då hade vi inte behövt knäcka benet igen eller såga av det.

Men operationen blev inställd med kort varsel. Varför fick Sonny inte veta. 

– Det fick jag inget svar på och jag blev inte erbjuden några andra alternativ utan fick slåss i åtta månader innan jag ens fick en operation.

– Vi har ringt över hundra samtal, jag har blivit skickad mellan Skövde och Göteborg men det är ingen som velat ta på sig det. Till slut fick jag tid i Göteborg men det tog åt helvete för lång tid.

Läs också: Tidslinje: Turerna kring Ilizarovläkaren

Under de här månaderna som Sonny bollas runt i sjukhusbyråkratin blir skadan värre. Benet hinner böjas ännu mer och stelna med 20 graders felställning och på skelettet vid själva brottet bildas en stor broskknöl.

Först i januari i år opereras Sonny på Sahlgrenska i Göteborg. Man får mejsla bort benknölen och sen såga av benet och slå ner en märgspik genom knät.

– Nu är det ju mycket sämre än vad det var innan, det kommer alltid att vara så här, säger han och visar på en röntgenbild hur benet är krokigt. 

– Det är absolut det är vårdens fel att jag fick vänta så länge. Hade de tagit det direkt så hade det inte varit något problem.

Vad säger du om kontakterna med Skaraborgs sjukhus, nu har de ju bett om ursäkt och säger att de försöker stötta patienter?

– Jag har absolut inte fått den hjälp jag skulle ha, att be om ursäkt räcker inte riktigt, säger Sonny Glamér. 

Marga Brisman, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus, vill inte gå in och kommentera de enskilda fallen men svarar så här på att patienter upplever att de inte fått stöd från sjukhuset: 

– Det är ju jättetråkigt att man upplever att vi inte har stöttat tillräckligt tidigare. Just nu tror jag i alla fall att de som varit i kontakt med oss har fått den hjälp de har velat ha, säger chefsläkare Marga Brisman. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".