Ryggtavla på Soliders of Odinperson
Genrebild. Foto: Maja Suslin/TT

Rättsprocess mot exledare för Soldiers of Odin

Åklagaren: Klart fall av hets mot folkgrupp
0:55 min

Mannen som tidigare var ledare för Soldiers of Odin Skaraborg åtalas nu för två fall av hets mot folkgrupp. Det handlar om sånger som han framfört och lagt ut på nätet.

I de här låtarna, som vi tidigare rapporterat om, sjunger mannen bland annat om att han vill bli nazisternas minister och att han vill spränga alla muslimer. Vidare hyllar han Hitlers judeutrotning.

De två sånger som åtalet gäller, låg på Youtube fram till och med slutet av september då de togs bort. Kammaråklagare Berit Andreasson skriver i sin stämningsansökan att mannen "uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, etniskt ursprung och/eller trosbekännelse".

– Jag tycker det är ett ganska klart fall av hets mot folkgrupp, säger Andreasson.

Anmälan till polisen har gjorts av en förening som arbetar mot högerextremism, och där refereras också till att den misstänkte även medverkat i en intervju i P4 Skaraborg.

– Men de har ju absolut ingenting med Soldiers of Odin att göra. Det är ju mina privata grejer, sa han i intervjun.

I polisförhör medger han att det är han som figurerar i filmerna, men förnekar att det skulle handla om brottet hets mot folkgrupp.

Efter vår granskning av Soldiers of Odin Skaraborg i somras så uteslöts gruppen ur riksorganisationen, just beroende på åsikterna som framkom i sångerna.

Men uteslutningen var någonting de själva inte accepterade. På deras hemsida står följande att läsa:

"För er som undrar vad som har hänt med s.o.o Skaraborg så kan jag meddela det att vi har något på gång! Så håll ut", står det i ett inlägg.

Och för bara några dagar sen skrev den nu åtalade ledaren:

"Vänta några dagar till min vän".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".