Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
nalle
2 av 2
Genrebild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Pappa åtalas för att ha dödat sitt barn

Mannens advokat: Han säger att han tappat pojken i parketten
0:47 min

En pappa i 25-årsåldern från Skaraborg åtalades på måndagen för att ha slagit ihjäl sin sju månader gamle son.

Det var i början av i juli i år som pappan och mamman till det lilla barnet kom in på sjukhuset NÄL i Trollhättan. Pojken hade svåra skador och flyttades därför till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Göteborg, men hans liv gick inte att rädda och han blev bara sju månader gammal.

I dag åtalas alltså pappan för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Själva misshandeln inträffade den 8 juli "på okänd plats" mellan familjens hemort i Skaraborg och Trollhättan, skriver åklagaren i stämningsansökan. Pappan har "på okänt sätt brukat kraftigt våld mot sin sju månader gamla son", står också att läsa.

Mannens försvarsadvokat, Christin Hofbauer, säger till P4 Skaraborg att mannen nekar till brott och istället menar att det inträffade en olycka i samband med att familjen skulle flytta ur sin lägenhet i Skaraborg.

– Han bär pojken med en arm och ska ta en påse som står på golvet med den andra, och då åker han ur hans grepp och faller med bakhuvudet rakt ner i parketten, säger Hofbauer.

Men redan flera månader tidigare misstänkte olika myndigheter att barnet utsatts för våld. I februari polisanmälde socialtjänsten att någonting inte stod rätt till. Barnet hade då fått en lårbensfraktur och man misstänkte skakvåld. 

Polisutredningen lades dock ner i brist på bevis, men nu åtalas pappan även för den händelsen. Den rubriceras som grov misshandel.

Här är mannens förklaring att han kan ha råkat lägga sin tyngd på pojken när han bytte blöja, och att benet då kan ha gått av.

Mamman till barnen har tidigare friats från alla misstankar om brott i samband med händelserna. Hon säger i polisförhör att hon känt sig nedtryckt av mannen, som ofta ska ha varit irriterad på henne.

Hon beskriver också att barnet inte fick sova i samma rum som föräldrarna för mannen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".