rökning
I Karlsborg svarade över 30 procent av niorna att de röker ibland eller dagligen, Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Ungdomar dricker och röker mindre

Karlsborgsrektorn: Det ligger väldigt högt
1:56 min

Alkoholdrickandet och rökandet bland unga i Västra Götaland fortsätter att minska. Det visar resultatet från den senaste stora drogvaneundersökningen.

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som undersökt drogvanorna bland niondeklassare och årskurs två på gymnasiet i hela Västra Götaland. Detta via enkäter våren 2016.

Resultatet visar alltså att rökning och alkoholkonsumtionen generellt gått ner sedan förra mätningen 2013. När det gäller narkotika är cannabis fortfarande den vanligaste drogen, och även här ser man en liten minskning.

Men det finns stora lokala avvikelser.

I Mariestad säger nästan 60 procent av niondeklassarna att de smakat alkohol det senaste året, vilket är en ökning. I Karlsborg är motsvarande siffra hela 70 procent. I övriga skaraborska kommuner ligger andelen runt 40 procent.

– Det ligger väldigt högt, säger rektorn på Carl Johanskolan i Karlsborg, Göran Nilsson.

Likaså säger hela 30 procent av Karlsborgsniorna att de röker ibland eller dagligen. Det är ungefär tre gånger så stor andel som i övriga Skaraborg.

Nilssons förklaring är dels att det handlar om relativt få elever som gick i nian under mätningen i våras, drygt 50 stycken, vilket gör att varje svar får stort utslag. Men också att det var en årskull nior förra terminen som faktiskt stack ut.

– Dom niorna vi har i år, förväntar vi oss inte ha de här siffrorna, säger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".