Barn i blåa västar lekar på en lekpark.
Storasyster eller lillebror - placeringen i syskonskaran har stor betydelse för både personlighet och yrkeskarriär, enligt en ny rapport. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Storasyskon blir oftare chefer

Storasyskon blir i större utsträckning chef än sina småsyskon. De blir egenföretagare istället. Det säger i alla fall en ny rapport.

Förstfödda män har 33 procent större chans att bli toppchef än män som är nummer tre i syskonskaran. Placeringen i syskonskaran har stor betydelse för både personlighet och yrkeskarriär och det gäller både män och kvinnor, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau).

Storasyskon är mer sociala, uthålliga, stresståliga och initiativrika än yngre syskon, enligt rapporten. Småsyskon blir oftare egenföretagare.

En av orsakerna kan vara att föräldrar lägger mer tid på första barnet och har mindre koll på småsyskonens läxläsning. Enligt rapporten läser storasyskon oftare böcker, medan småsyskon lägger mer tid på tv-tittande och dataspel.

Rapporten, som bygger på uppgifter från olika register, visar också att nackdelen av att vara småsyskon är större om de äldre syskonen är av samma kön som familjens sistfödde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".