Inga-Lill Lundgren personalchef i Karlsborgs kommun.
Inga-Lill Lundgren personalchef i Karlsborgs kommun. Foto: Jenny Josefsson/Sveriges Radio

Sjukskrivningarna minskar i Karlsborg

Personalchefen: Vi nöjer oss inte, utan fortsätter jobba aktivt
2:30 min

Karlsborg har flest sjukskrivna kommunanställda i Skaraborg visar statistik som tidningen Kommunalarbetaren presenterade idag. Men siffrorna är från december förra året, och kommunen tycker läget förbättrats.

Utvecklingen i Karlsborgs kommun har sedan dess varit positiv, säger personalchefen i kommunen Inga-Lill Lundgren.

– Det är tråkigt att höra att vi skulle toppa bland sjukskrivningarna. Vi jobbar verkligen aktivt med att sänka sjukfrånvaron, säger hon.

Siffrorna från Försäkringskassan för första halvåret 2016 visar på att det går åt rätt håll för Karlsborgs del. De längre sjukskrivningarna på grund av stress på jobbet har minskat med 27,8 procent.

Enligt den färskaste statistiken sjunker även sjukskrivningarna i till exempel Tibro med 1,7 procent, Tidaholm med 24,7 procent och Gullspång med 35,6 procent det senaste halvåret.

Karlsborgs kommun tänker fortsätta jobba för att få ned sjukskrivningarna främst bland personalen inom vård och omsorg, berättar Inga-Lill Lundgren.

Det ska bland annat ske genom samarbete med högskolan i Skövde och genom att kommunen anställer en rehabiliteringskoordinator, som ska vara spindeln i nätet och stötta den sjukskrivna personen i kontakter med sjukvård och myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".