Förslag efter Göteneolycka - sänkt hastighet vid busshållsplatser

Högsta tillåtna hastighet förbi busshållsplatser kan bli 30 km i timman i framtiden.
Det föreslår Vägverket, som en direkt följd av flera allvarliga olyckor förra året. En av dem inträffade i Hangelösa utanför Götene, där Sabina Björkdahl blev påkörd. Hon blev totalförlamad, och hon tycker att det är bra att nånting görs.

- Den person som körde på mig sa att han inte såg mig. Men vad gjorde han då? Man måste ha ögonen på vägen, säger Sabina Björkdahl.

Sabina Björkdahl blev påkörd strax efter hon hade gått av bussen hemma i Hangelösa, i Götene kommun. Hon blev totalförlamad från nacken och ner, och har bara känsel i ansiktet.

På grund av hennes och flera liknande olyckor som inträffade under kort tid förra året föreslår Vägverket nu att hastigheten sänks till 30 km i timman förbi busshållplatser. Det ska gälla även på 90-vägar.

Men eftersom konsekvenserna är lite ovissa, införs reglerna först på försök i fem kommuner : Luleå, Örnsköldsvik, Gotland, Kristianstad och Linköping.

Anders Åhrman är projektledare på Vägverket, och han blev positivt överraskad av det stora intresset att delta från över 100 kommuner.

- Av dem var det ett 25-30-tal som var mycket intressanta. Däribland Götene, säger Ander Åhrman.

- Vi diskuterar nu hur vi ska göra med de kommuner som inte kom med. Att hitta någon form för att fånga upp dem.