Professor Olle Svensson intervjuas av Tomas Ek.
1 av 2
Professor Olle Svensson har gjort utredningen åt Skaraborgs sjukhus. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
doktorer Sahlgrenska
2 av 2
Läkarna Jon Karlsson och Bengt Eriksson kritiserar utredning Foto: Pernilla Wadebäck/ Sveriges Radio
ILIZAROVPATIENTERNA

IVO ifrågasätter "allvarlig vårdskada"

Professorn: Det är ju en felaktig metod
6:04 min

Inspektionen för vård och omsorg vill nu veta hur Skaraborgs sjukhus och den externe utredaren Olle Svensson tolkat begreppet vårdskada. Samtidigt får Ilizarovrapporten kritik från flera ortopedläkare.

Inspektionen för vård och omsorg begär nu in journaler i de 39 fall där utredaren Olle Svensson konstaterat vårdskada, myndigheten vill bilda sig en egen uppfattning om fallen.

Olle Svensson försvarar sin rapport och menar att skador varit undvikbar eftersom läkaren som utfört behandlingen valt fel metod.

– Det är mycket långa tider och mycket komplikationer, det är ju en felaktig metod. Det är vad utredningen kommer fram till, säger Olle Svensson.

Vem säger att det är en felaktig metod?

– Jag säger det. Det finns ytterst få andra i Sverige och Europa och USA som använt den här metoden.

Läs även: Patienternas egna tankar om sina operationer

Olle Svensson, professor i ortopedi vid Umeå Universitet började i februari gå igenom de 47 patientfall som anmälts till IVO. Under hösten kom han fram till att 37 fått en allvarlig vårdskada och två en vårdskada.

Enligt patientsäkerhetslagen är en vårdskada något som hade kunnat undvikas om man utfört behandlingen på ett annat sätt, och en allvarlig vårdskada innebär bestående men eller ett väsentligt ökat vårdbehov.

Men vi har fått kontakt med 36 av de vårdskadade men mer än en tredjedel känner inte igen sig i det här begreppet?

– Det är ett legat begrepp, ett juridiskt begrepp, en term, svarar Olle Svensson.

För Olle Svensson är en förlängd rehabilitering detsamma som ett ökat vårdbehov, alltså en allvarlig vårdskada. Det kan handla om patienter där man gått längre än beräknat med ilizarovställningen, fått infektioner eller justerat frakturen under läkning.

Detta är en tolkning som får kritik, bland annat av två ortopedprofessorer vid Sahlgrenska i Göteborg. 

– Har man så här vida definitioner, det säger sig självt att det blir något man kan kalla för vårdskador, säger Bengt Eriksson som är överläkare vid Sahlgrenska i Göteborg och professor i ortopedi och kirurgi

– Många av slutsatserna stämmer inte alls överens med patientens upplevelse. De har en alldeles utmärkt funktion medan utredaren av någon anledning kommer fram till något helt annat, säger Jon Karlsson och är överläkare på ortopeden på Sahlgrenska i Göteborg och professor vid Göteborgs Universitet.

Jon Karlsson och Bengt Eriksson har varit handledare till den läkare som nu granskas. Detta var när läkaren skrev sin avhandling kring Ilizarovmetoden och där 120 patienter ingick i studien. Där jämfördes resultatet mellan Ilizarovmetoden och frakturer som behandlats med implantan.

Just jämförelsematerial är något som de menar saknas när Olle Svensson drar sina slutsatser. Likaså bakgrundsfaktorer, som till exempel om en patient är infektionskänslig, kanske röker eller har diabetes.

– Det skapar ju en osäkerhet hos patienten, har jag kanske ändå en vårdskada. Man tror att metoden är experimentell trots att den används på sjukhus runtom i världen, säger Bengt Eriksson. 

Olle Svensson om kritiken:

– Detta är inte en vedertagen metod i Sverige och han har skapat en liten krets med två skilda läger i Skövde vilket varit förödande. Jag tar mycket lätt på kritiken att man säger att jag inte gjort någon jämförelse.

Svensson riktar istället kritik åt ett annat håll och ifrågasätter Inspektionen för vård och omsorg, den myndighet som granskar ärendet.

– IVO gör ju ingenting, de är tandlösa.

Den läkare som är föremål för IVO-utredningen avböjer att kommentera. 

Detta är Ilizarovmetoden

Ställning över benbrott
Metoden går ut på att en frakturen läks med hjälp av tunna metalltrådar som dras över och under benbrottet.

Metoden går ut på att man, istället för att behandla en fraktur med öppen operation, gör en yttre fixation med spända tunna metalltrådar som innebär att frakturen fixeras och binds samman i stålringar, som är kopplade till justerbara stålstavar.

Med Ilizarovs metod blir patienten snabbare rörlig efter operationen och inget implantat lämnas kvar i kroppen när behandlingen avslutas.

Metoden i sig är gammal och utvecklades av professor Gavril A. Ilizarov i Sovjet redan på 1950-talet. Den blev dock inte känd utanför Sovjetunionen förrän efter järnridåns fall. Tekniken används i öst för alla typer av frakturer och dess komplikationer, i benförlängningar och förkortningar samt vid korrektion av missbildningar.

Metoden började användas på Skaraborgs sjukhus år 2002 i samband med underbensfrakturer.

Den aktuelle läkaren har enligt hans egna uppgifter opererat 650 patienter med Ilizarovmetoden. 
Det har huvudsakligen varit patienter med frakturer (cirka 76 %) men också korrektionsoperationer. Ilizarovmetoden har använts enligt följande: 32 på överarm, 10 på armbågen, 131 på handleden, 39 på lårbenet,  36 på underbenet, 102 på fot/fotleden.

På ortopedkliniken vid Skaraborgs sjukhus utfördes under 2015 totalt 5 430 operationer. Under 2015 och året innan valde den anmälde läkaren att sätta en Ilizarovställning på 43 av sina patienter, alltså mindre än en patient varannan vecka.

Källa: Skaraborgs sjukhus samt offentliga handlingar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".