Skaraborgs sjukhus Skövde
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Rättegång mot misstänkt tafsande läkare

"Det är inte vad man väntar sig när man söker akut på sjukhus"
2:43 min

På onsdagen genomförs rättegången i Skövde mot den läkare som påstås ha slickat en kvinnlig patient på brösten.

Det var i december 2015 som en ung kvinna sökte vård för hjärnhinneinflammation på Skaraborgs sjukhus. Men enligt vad hon själv berättat så slutade besöket med en för henne fruktansvärd situation.

I dag stod läkaren som tog emot henne inför rätta för sexuellt ofredande. Han ska bland annat ha skruvat, nypt, pussat och slickat på kvinnans bröstvårtor, sa åklagaren när rättegången inleddes på onsdagsmorgonen.

Läkaren, på andra sidan salen, meddelade via sin advokat att han förnekade brott, men medgav att han visserligen tagit på brösten och klämt på dem. Detta ska dock ha skett genom "samtycke", sa advokaten. 

Läkaren nekade till att ha pussat och slickat på brösten.

Därefter beslutades att rättegången skulle fortsätta bakom stängda dörrar på begäran av kvinnan som också yrkade på 30 000 kronor i skadestånd från läkaren.

Så här sa hennes målsägarebiträde, Tore Brandtler i en paus:

– Hon har påverkats av det här, självklart. Det är inte vad man väntar sig när man söker akut på sjukhus och har hjärnhinneinflammation. Hon känner sig kränkt naturligtvis.

Efter händelsen fick läkaren sluta på sjukhuset i Skövde, men har sedan jobbat i andra landsting i Sverige. Under rättegången i dag sa han dock att han just nu inte får några jobb på grund av den här händelsen.

Åklagaren yrkade på fängelse i två till tre månader för läkaren. Domen faller den 30 november.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".