"30 kilometersgräns kan ge falsk trygghet"

Vägverkets förslag på att införa en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timman vid busshållplatser behöver inte innebära ökad säkerhet för de barn som går av och på sin skolskjuts ute på landsvägarna.
Det säger Sune B Jansson, busschaufför från Mariestad. Han tror inte att bilisterna kommer sänka hastigheten om förslaget blir verklighet.

– Hastigheten kommer inte att sänkas så mycket, säger Sune B Jonsson som kört linje och skolbarnstrafik i över 30 år i Mariestad. Istället kommer passagerarna att invaggas i en falsk trygghet, som kan göra situationen ännu farligare.

Han tycker själv att det borde byggas fler trafikfickor vid hållplatserna så att bussarna kan köra av vägbanan när de ska släppa av och på passagerare.
Men längs med de små landsvägar är det ofta inte ekonomiskt möjligt för kommunerna att bygga trafikfickor och där är det en bra idé att sänka trafiken till 30 kilometer i timmen, men att sänka farten så mycket som till 30 kilometer i timmen på de hållplatser där bussen kan köra av vägen, tror Sune B Jonsson inte behövs.