Utdrag ur dataloggen
Utdrag ur dataloggen. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio

Patienter kränkta efter misstänkt dataintrång

"Det känns för jävligt att man rotat i min journal"
6:25 min

Två läkare vid ortopeden utreds för misstanke om olaga dataintrång efter att ha varit inne i Ilizarovpatienters journaler utan deras vetskap. Flera patienter har gjort polisanmälan.

Den första april går en kvinna in på polishuset i Skövde, hon har nyss fått veta att sjukhuspersonal varit inne i hennes journaler utan hennes vetskap. Nu är hon en av nästan 50 målsägande, alla patienter som behandlats med Ilizarovmetoden.

Det handlar om två ortopedläkare som, utan att ingå i patientens vård, hämtat uppgifter som de använt när de anmält en kollega till IVO för felbehandling. 

– Jag känner att man har utnyttjat mig till att sätta dit en kollega. Jag accepterar inte att bli behandlad som ett bollträ i nån politisk maktkamp, säger Jenny De Carvalho som är en av patenterna. 

Läs också: Tidslinje: Turerna kring Ilizarovläkaren

En av läkarna säger till P4 Skaraborg att han inte begått något brott och att journalgranskningen ingår i hans uppdrag som kvalitetsgranskare. Den andra läkaren har avböjt att kommentera. 

Av de 36 patienter som vi varit i kontakt med så är det bara ett fåtal som har förståelse för att två läkare gått in i deras journaler utan deras vetskap. Flera är upprörda. 

Varför har han rotat i min journal?

Det känns lite obehagligt, jag känner mig kränkt.

Det känns för jävligt att nån varit inne i min journal, vad handlar det om?

Inspektionen för vård och omsorg har begärt svar från sjukhusledningen om vilka befogenheter de två läkarna hade. 

–  Man ska gå in i journaler om man har ett kvalitetsuppdrag och det anser vi att de haft och det är vårt svar till IVO, säger Marga Brisman som är chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus.

Vad är de kvalitetsansvariga för?

– Inom ortopedin. 

Men en av dem är barnortoped och det är ju väldigt få patienter här som är barn?

– Ja...

När Marga Brisman kontrollerar om journalgranskningen varit sanktionerad av verksamhetschefen visar det sig att den traumaansvarige läkaren för vuxenpatienter fått ett muntligt godkännande - men inte barnortopeden.

– Våren 2014 fick trauma-teamansvarig ett godkännande att gå in i journaler och ta ut operationslistor och det har verksamhetschefen sagt okej till. Det är inte skrivet på papper, det är muntligt. 

Barnortopeden har enligt sjukhusledningen också ett kvalitetsansvar men bara när det gäller barnpatienter. 

Han ska alltså inte gå in i journaler om han inte är behandlande läkare?

– Nej just det. Men han kan ju ha kvalitetskontroll inom barnortopedin, säger Brisman.  

 Polisen utreder olaga dataintrång utifrån brottsbalken men måste även väga in Socialstyrelsens riktlinjer.

– Vi har inte hört varken läkarna eller sjukhusledning utan vi tar in den information vi behöver först och kontrollerar den aktuella lagstiftningen, säger Torsten Jaeckel vid polisens IT-enhet i Falköping. 

Sjukhuset då, har de varit tillmötesgående?

– Vi har fått det vi begärt, de har varit korrekta, säger Jaeckel.

Men enligt källor till P4 Skaraborg så ville Skaraborgs sjukhus först inte lämna ut patientloggarna för de två läkare som utreds. 

– Detta kände jag inte till så det kan jag tyvärr inte svara på, säger Marga Brisman. 

I efterhand har Skaraborgs sjukhus skapat nya riktlinjer, det avslöjade tidningen Sjukhusläkaren för en tid sedan.
Nu står det tydligt att man kan gå in i en journal för att "kontrollera om verksamheten bedrivs i enlighet med vårdgivares riktlinjer."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".