Kommunhuset i Töreboda. Foto: Jakob Hanberger / P4 Skaraborg Sveriges Radio
. Foto: Jakob Hanberger / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Töreboda duktiga på mottagandet av nyanlända

Integrationschef: Vi är öppna för flexibla lösningar
3:08 min

Töreboda är bland de bästa i landet på att ta emot nyanlända som de enligt anvisningslagen har blivit tilldelade sig. Kommunen har till och med lyckats ta emot fler än lagen kräver.

Anna-Karin Johansson, integrationschef i Töreboda. Hon tror att en bra relation med hyresvärdar i kommunen är viktig.

– Vi är öppna för flexibla lösningar utefter hyresvärdarnas önskemål. Vi förmedlar kontakt mellan hyresgäst och hyresvärd och hjälper till med språkstöd om det behövs. Vi informerar även hyresgäster om rättigheter och skyldigheter med att hyra bostad i Sverige. 

Sen i mars gäller anvisningslagen som tvingar kommuner att fram till årsskiftet ta emot nyanlända personer som har fått uppehållstillstånd.

Men få kommuner tar emot det antal nyanlända som lagen tillskriver dem. Var sjätte har inte ens uppfyllt halva sin kvot. Det visar en sammanställning som Ekot har gjort.

Grästorp är en av de kommuner som är sämst i landet. Där har man hittills endast tagit emot två av de 14 nyanlända som man blivit tilldelad sig.

Flera småkommuner är annars de som lyckats bäst. Töreboda hamnar bland de tio bästa i landet.
10 personer har Töreboda fått tilldelat sig, men 17 stycken har tagits emot.

Anna-Karin Johansson menar att en viktig del handlar om att hjälpa personer som redan befinner sig i traktens asylboenden.

– Det är en stor fördel. Att barn slipper byta skola till exempel. En del hyresvärdar hyr ut till Migrationsverket och till kommunen. Det är lättare med kontakten när de flyttar ut. Hyresvärden känner redan till dom. 

Nästa år ska Töreboda ta emot ytterligare 10 personer. Det ser redan nu ut att vara löst.

– Det kommer inte att vara några problem med anvisningar nästa år heller. 

Det ser olika ut i kommunerna med möjligheten att ta emot sin kvot. Vad beror det på tror du ?

– Vi har stor förståelse från vår ledning. Vi har möjlighet att jobba självständigt och ta kontakter som vi behöver. Att ha flexibla lösningar och skriva kontrakt på årsbasis eller tillsvidare. Det ger en trygghet till hyresvärden. Fungerar allt bra då vill man hyra ut fler lägenheter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".