Lidköpings AS vann lag-SM på hemmaplan

"Vi har väntat sen 88 på att vinna den här turneringen"
3:35 min

Brottarna i Lidköpings AS svarade för en mäktig prestation när det ålderstigna laget vann A-fyrstads inför hemmapubliken och tog hem SM-guldet.

Det blev en riktig nagelbitare när lag-SM i brottning, även kallat A-fyrstads, avgjordes i Lidköping och det blev hemmalaget med sina veteraner som skulle visa att gammal är bäst.

Det känns helt fantastiskt. Vi har väntat nu sen 88 att vinna den här turneringen så det var glädjande att vinna. Väldigt roligt.

Avgörandet kom i den absolut sista matchen under helgen då Lidköpings AS ställdes mot Sparta och hemmaklubben var tvungna att vinna för ta hem slutsegern.

LAS chockade sina motståndare genom att segra i de fyra första matcherna.

Emil Sundberg vann sin match på walk over och sen följde två dramatiska kamper på mattan.

Vahan Juharyan slog Spartas Alexander Bica i 66 kilos klassen i en spännande duell som där Juharyan avgjorde med blott tre sekunder kvar.

Sen kom helgens kanske största ovation från hemmafansen då Rasmus Bohman skrällde i 71 kilo genom att slå Mathias Hagdahl.

– Det var en nyckelmatch som vi nästan var tvungna att vinna. Han avgjorde när det var tio sekunder kvar och då var det jubel, berättar Sundberg.

Jimmy Samuelsson tog därpå en säker vinst i 75 kilo mot Timmy Widenheim och ett hårt grepp om guldet var kopplat.

Det definitiva avgörandet kom dock vid sidan av mattan då Lidköping var tvungna att ge en walk over för att hålla både Sparta och Örgryte bakom sig i sammandraget och därför valde Kazmat Girikanov att aldrig komma till start i den näst sista matchen vilket lite motsägelsefullt säkrade guldet.

– Det var lite tjuv och rackarspel men det var riktigt glädjande, kommenterade Sundberg.

Vad betyder det för att vinna den här prestigefyllda turneringen?

– Det betyder väldigt mycket för oss som varit med för vi var ju nästa bara gamla gubbar om man säger så. Medelåldern var 34 år, skrattar Sundberg som tillhör lagets "ungdomar" med sina 31 år.

I och med guldet så blir det A-fyrstads igen nästa år för Lidköpings AS och frågan är då om det blir samma gamla gäng?

– Vi får tampas om den här medaljen en gång till så vi får se om vi har kvar det här gamla laget eller om vi får föryngra lite. Några säger att de inte orkar men vi får väl se vad som händer och sker.

Emil Sundberg som har två SM-guld i grekisk-romersk stil och fyra SM-guld i fristil hör själv dem som varvat ner.

– Jag får väl bita i till Fyrstads (nästa år) men mer är det inte. Jag har lagt av med min karriär.

Men det är inte dåligt att lagt av med karriären och kan titulera sig A-fyrstads mästare?

– Nej, verkligen inte. En liten dröm. Jag har vunnit i stort sett allt inom svensk brottning nu så det är väldigt glädjande. Det var toppen över i:et.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".