narkotikatabletter och en våg.
Den här bilden hittade polisen i Maristadskvinnans mobil. Den togs i parets lägenhet två dagar innan polisen ringde på dörren. Foto: Ur förundersökningen

Rättegång efter omfattande knarkhandel

Åklagaren: Poliserna baxnar över mängden narkotika i lägenheten
1:08 min

På onsdagen inleddes rättegången mot det Mariestadspar som tros ha varit med och sålt narkotika för drygt fem miljoner kronor på nätet.

Huvudpersonerna i den här utredningen är ett par från Mariestad och en man i Eskilstuna som enligt åklagaren gjort inte färre än 6 009 olika narkotikaförsäljningar för sammanlagt 5,1 miljoner kronor.

Det här ska ha pågått sedan slutet av 2013 på ljusskygga försäljningssajter på en dold del av Internet som kallas Darknet. Från en lägenhet i Mariestad, men även från Eskilstuna, ska de inblandade ha tagit upp beställningar och sedan levererat via post till kunder över hela Sverige.

När rättegången inleddes i Skövde på onsdagen var det närpå fullsatt på åhörarplats i tingsrättens sal 5. Mannen från Mariestad erkände inledningsvis delar av anklagelserna, men hans advokat förklarade att han inte kommer att säga något under rättegången om vad andra personer i utredningen kan ha gjort. Kvinnan, hans sambo, däremot tillbakavisade alla anklagelser mot henne.

Drogerna det handlar om är allt från amfetamin till LSD, ecstasy och cannabis.

Härvan började nystas upp efter att kvinnan i hemlighet i våras sms:ade till sin chef på jobbet och berättade vad som pågick. Hon skrev att hennes sambo "driver Sveriges största narkotikahandel".

Hon skrev också att sambon var knarkpåverkad och att hon var rädd. Chefen i sin tur ringde då till polisen.

Det här gjorde att en polispatrull skickades till parets lägenhet. Det slutade med att polisen hittade tiotusentals narkotikaklassade tabletter i bostaden, bland annat ecstasy.

– Dom baxnar själva när de inser vilka oerhörda mängder narkotika det finns i den här lägenheten, sa kammaråklagare under sin sakframställan på onsdagen.

De misstänkta är åtalade för grova narkotikabrott och riskerar upp till tio års fängelse. Rättegången pågår under sex dagar i Skaraborgs tingsrätt och beräknas avslutas den 9 december.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".