Cecilia Widegren
Cecilia Widegren. Foto: ULF PALM / TT
TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN 250 ÅR

Öppnar för diskussion om kränkande bilder på nätet

Widegren: Ska jag få sätta upp vilka bilder som helst i offentlig miljö?
1:29 min

Moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren vill diskutera om det ska vara tillåtet att publicera bilder på nätet som kränker religiösa grupperingar.

Enligt Cecilia Widegren så finns ett stort behov idag av att hantera information på sociala medier. 

– Informationsflödet förändras snabbare än lagstiftningen har förmåga att se, säger hon. 

Cecilia Widegren ska snart delta i riksdagens högtidlighållande av den svenska Tryckfrihetsförordningens 250-årsdag. Hon anser inte att det ska vara förbjudet att trycka exempelvis kränkande karikatyrer.

Däremot på nätet så tycker hon att regelverken lämnar en del att önska.

– På vilket sätt påverkar det här ofiltrerade flödet av information till människor, det behöver vi ha en diskussion om, säger hon. 

Reaktionerna på nyheten i P4 Skaraborg om att var tredje skaraborgspolitiker kan tänka sig ett förbud mot bilder som kränker religiösa grupperingar har varit stora. I sociala medier så har nyheten lett till hundratals upprörda kommentarer.

Cecilia Widegren anser ändå att frågan om vad som ska tillåtas måste upp på agendan.

– Jag får på min tomt vräka upp vilka bilder jag vill, men får jag det i en offentlig miljö, vi behöver diskutera det, säger Cecilia Widegren retoriskt.

Men är inte yttrandefriheten till för alla - och får man inte ta det goda med det onda?

– Jo, det låter väl fint när du säger det. Det tycker jag att man ska värna, men vi måste ju se att världen förändras också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".