korv
1 av 10
Korv och köttbullar Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
julbord marsipan
2 av 10
Grynkorv och julskinka Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
julbord marsipan
3 av 10
En del av skyltfönstret med det annorlunda julbordet Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
julbord marsipan
4 av 10
Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Marsipan gris
5 av 10
Det fullskaliga grishuvudet väger hela 40 kilo. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
gröt marsipan
6 av 10
Julgröten finns så klart med på bordet. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Janssons korv
7 av 10
Janssons, korv och köttbullar som allt är gjort i marsipan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
sill marsipan
8 av 10
Sill och ägghalvor. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
julskinka
9 av 10
Julskinkan är så klart ett måste på julbordet också. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Per Larsson
10 av 10
Konditorn Per Larsson som tillsammans med Eddy Normark ligger bakom julbordet i marsipan. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Julbordet gjort av 150 kilo marsipan

Konditorn: bara grishuvudet väger 40 kilo
7:24 min

För ögat så har konditorn Per Larsson i Vara gjort ett helt vanligt julbord med köttbullar och sill – men den som tar ett bett kommer märka att allt är gjort i marsipan.

Idén bakom julbordet föddes redan i somras och tanken var att göra något som sticker ut lite. Sedan har konditorn Per Larsson tillsammans med vännen Eddy Normark gjort alla rätter man kan tänka sig till ett vanligt julbord, fast i marsipan.

Julbordet är gjort i 150 kilo marsipan och allt är tekniskt sett ätbart. Och att det blev just marsipan hänger ihop med Per Larssons barndom.

– Jag lärde mig att arbeta med marsipan redan som grabb hos en av Sveriges bästa och ville lyfta fram tekniken och den här arbetsformen igen, säger han.

Och det annorlunda julbordet har väckt reaktioner hos personer som hittills har sett det.

– Vi har fått väldigt många reaktioner och frågor om julbordet. Eddy fick frågan av en Engelsman om vi hade gjort grisen utefter Donald Trump, men det har vi inte, säger Per Larsson och skrattar.

Vill man se julbordet i marsipan så finns det i skyltfönstret på gatan mitt emot konditori Nordpolen i Vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".