julkula i gran
Foto: Anders Wiklund/TT

Få kommuner ger julbidrag

Individ- och familjeomsorgschef: Välkommet bidrag för de här familjerna
1:33 min

Få kommuner i Skaraborg ger julbidrag till barnfamiljer som har försörjningsstöd. Bara fyra av 15 kommuner ger julbidrag, visar en kartläggning som P4 Skaraborg gjort.

De kommuner i Skaraborg som ger extra julbidrag till barnfamiljer som har försörjningsstöd är Essunga, Götene, Hjo och Vara. Essunga ger mest, då ett barn kan få upp till 665 kronor. De andra tre kommunerna ger 200 kronor per barn.

För att få julbidraget måste en barnfamilj ha haft försörjningsstöd i mer än sex månader, men i Vara räcker det med fyra månader.

– Att ha försörjningsstöd under en längre tid är en stor stressande och påverkande faktor för de här barnfamiljerna. Så att ett bidrag utöver det som de redan är berättigade till är alltid välkommet för de här familjerna, säger Peter Engman, chef för individ- och familjeomsorgen i Vara kommun.

Vad kan det här bidraget gå till?

– Det riktar sig till barnfamiljer så jag tänker framför allt att det går att handla någon julklapp eller att man på något annat sätt kan höja upp julstämningen hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".