Porträtt av Fredrik Holmgren
Fredrik Holmgren tillhör dom som är kritiska mot Bredbandsbolaget. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Upprört om fiberutbyggnad i Skultorp

"Han lovade att det skulle vara grävstart i sommar"
1:59 min

Flera villaägare i Skultorp som valt Bredbandsbolaget som fiberleverantör beskriver att de fått vare sig fiber eller information om varför installationen dröjt.

Det har grävts och lagts fiber för fullt i Skultorp, utanför Skövde, på senare tid. En av aktörerna är Bredbandsbolaget och med dem tecknade Fredrik Holmgren på Talgoxevägen avtal i februari, efter ett informationsmöte.

En av de ansvariga på mötet lovade att det skulle bli grävstart under sommaren, minns Fredrik Holmgren. I juni mailade han till samma person och frågade när det var dags att börja.

– Du kan titta ut på gatorna för snart är det grävskopor där och gräver, berättar Holmgren att beskedet blev.

Men än har det inte blivit någon fiber till hans hus. Majoriteten på gatan skrev nämligen på för det andra bolaget som bygger ut fiber i området och därför kommit längre. Men det är egentligen inte det som hans ilska bottnar i, utan bristen på information från Bredbandsbolaget.

– Standardsvaret från kundtjänsten är: "Vi ber om ursäkt för att det varit lite dålig information. Det kommer ny information i slutet av veckan, allra senast i början av nästa vecka".

– Det har de sagt sedan i september...

I en facebookgrupp som berör just fiberutbyggnaden i Skultorp kan man se att det är fler husägare som upplevt samma sak, varav en del är ordentligt uppretade. "Jag har nog aldrig varit så galet förbannad", står det i ett inägg.

Holmgren menar att Bredbandsbolaget redan i höstas borde ha kunnat se att det var för få hushåll som skrivit på för bolaget för att det skulle vara ekonomiskt försvarsbart för dem att gräva, vilket hade gjort att husägare redan då kunde gått över till det andra bolaget och därmed snabbare få sin installation.

Två olika villaägare säger till P4 Skaraborg att de inte vågat teckna sig för det andra bolaget medan de har avtal med Bredbandsbolaget  - på grund av risken att fastna i dubbla avtal. I veckan har Bredbandsbolaget dock börjat annullera avtal där det nu inte blir någon installation.

Fredrik Holmgren har nu därför skrivit på för det andra bolaget.

– Förhoppningsvis hör dom av sig till mig och så kommer dom och gräver min tomt också, men när det väl blir klart vet jag inte. Nu har de väl fullt upp med dom som tecknat sig tidigare, så jag får väl vänta på min tur.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".