Forsenskolan tidaholm
1 av 2
Lärarna på Forsenskolan är förväntansfulla inför PISA-mätningen som presenteras idag. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Jan Enroth
2 av 2
Lärare på Forsenskolan Jan Enroth. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Lärare under lupp i samband med PISA-mätningen

"Visar svårigheten att vara lärare i ett modernt Sverige där alla får tycka och alla har åsikter"
1:28 min

Idag presenteras den internationella skolutvärderingen PISA som för tre år visade att Sverige rasat i rankingen. Samtidigt som mätningen släpps så är det också många som tycker till om läraryrket.

Skolutvärderingen PISA visar vart Sverige ligger jämfört med andra länder i matematik, naturvetenskap och läsning hos 15-åringar.

Det var nu tre år sedan som den senaste PISA-undersökningen kom som en chock då Sverige hade rasat i rankingen.

I samband med att PISA-mätningen presenteras så sätts också läraryrket under lupp, något som läraren Jan Enroth på Forsenskolan i Tidaholm känner igen.

– Det är bra att det kommer upp och visar svårigheten att vara lärare i ett modernt Sverige där alla får tycka, alla får bestämma och alla har en åsikt. Men vi håller på med en försiktig vändning där vi lärare får mer makt att påverka vår yrkesroll.

I senaste PISA-mätningen som presenterades 2013 så visade det sig att svenska elevers resultat hade försämrats kraftigt. Detta skapade debatter i både skolan och politiken där skolfrågan också blev en av huvudfrågorna inför valet 2014.

Och även om det bara är tre år sen som den senaste mätningen presenterades så hoppas läraren Jan Enroth på en vändning.

– Det känns spännande efter de satsningar som har gjorts i till exempel matematik. Jag är försiktigt optimistisk och hoppas på en vändning, men vi förväntar oss att raset har stoppat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".