Skaraborgs sjukhus Skövde
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
ILIZAROVPATIENTERNA

Skaraborgs sjukhus pudlar om läkares journalgranskning

"De uppgifter vi lämnade var felaktiga"
1:37 min

Efter vår granskning kring Ilizarovoperationerna på Skaraborgs sjukhus så har nu sjukhusledningen hört av sig och vill ändra uppgifter som de tidigare lämnat i en intervju.

Det handlar om vilket mandat två ortopedläkare haft att gå in i patientjournaler i samband med att de två anmälde sin kollega för felbehandlingar.

Så här skriver sjukhusets kommunikationschef, Michael Malmborg i ett mail till P4 Skaraborg:

"De uppgifter vi lämnar ska vara korrekta. De uppgifter vi lämnade till er gällande granskningsuppdraget för en av läkarna vid ortopedkliniken i inslaget som sändes i Sveriges Radio P4 Skaraborg onsdag 23 november 2016 var felaktiga".

Två läkare vid Skaraborgs sjukhus i Skövde, en av dem traumaansvarig för vuxenpatienter och en av dem barnortoped, anmälde i december 2015 sin kollega till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De menar att kollegan behandlat frakturer på ett felaktigt sätt med den så kallade Ilizarovmetoden, och som belägg för sin anmälan har de varit inne i kollegans patienters journaler.

P4 Skaraborg har tidigare frågat sjukhusledningen om de här två läkarna haft mandat att ta del av journalerna. I en intervju sa chefsläkare Marga Brisman nyligen att bara en av dem fått ett muntligt godkännande:

– Då var det traumaansvarig, det är ju då en av de här.

Och när det gäller "barnortopeden" vad är hans roll i detta?

– I fråga om att få det här extra godkännandet, det tror jag han inte fick utan det är ju då traumaansvarig.

Den uppgiften var alltså felaktig skriver Skaraborgs sjukhus nu i ett mail och förklarar att även barnortopeden hade fått ett muntligt godkännande i december 2014 från verksamhetschefen. Men när vi ber om en intervju angående de nya uppgifterna så vill ingen ställa upp.

Flera patienter har reagerat på att läkarna varit inne i deras journaler och parallellt med utredningen hos IVO pågår en polisutredning som gäller misstanke om olaga dataintrång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".