Ingången till Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio.

Rättegång för grov kvinnofridskränkning

Åklagaren: Hon har i dag en frihet hon inte upplevt innan
0:52 min

På tisdagen inleddes rättegången mot den man i Falköping som misstänks för år av kränkningar och misshandel mot sin hustru.

Den här mannen, som är i 40-årsåldern, anhölls och häktades i september efter det att en utomstående kvinna kontaktat polisen. När patrullen kom till lägenheten hade den utsatta kvinnan skador, och efterhand började hon berätta om vad hon varit utsatt för av sin man.

Utöver upprepade kränkningar och misshandel inför familjens barn, handlar misstankarna om olaga frihetsberövande under tre år - med undantag av en månad då kvinnan varit utomlands.

– Hon har varit hemma och skött barnen, men inte fått gått ut på egen hand. Hon har inte fått gå ner i tvättstugan, det har han skött, har kammaråklagare Ylva Lundgren tidigare berättat.

I rättegången kommer bland annat grannar till familjen att förhöras om vad de har hört för ljud från lägenheten under åren. Rättegången avslutas den 12 december.

I lunchpausen på tisdagen sa åkalgaren Lundgren att bevisningen mot mannen är stark:

– Mycket tack vare ljudfilerna vi har där målsägarens bror talat med den misstänkte, och där den misstänkte uttalar att enligt religionen ska man slå sin kvinna.

Hur mår den här kvinnan i dag?

– Hon mår mycket bättre. Hon får nu gå ut och handla själv och ha hand om pengar själv. En frihet som alla ska ha, men som hon inte upplevt innan, säger Ylva Lundgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".