Spice beställs enkelt över internet men man kan inte vara säker på innehållet Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Spice Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Tjänade miljoner på spice – fick 2 000 i böter

Skickade ut 500 drogförsändelser per dag
1:36 min

Under ett års tid drog han in 20 miljoner kronor på spicevågen enligt åklagaren. I dag dömdes en man i 30-års åldern från västra Skaraborg för bokföringsbrott. Straffet blev villkorlig dom och 2 000 kronor i böter.

I september 2012 slår polisen till mot en adress i Malmö. Inne i en lägenhet vägs och packas drogen spice i plastpåsar och kuvert för att skickas vidare till bland annat ungdomar som köpt drogen via nätsajten Hemulen, en av de största och mest kända drogshopparna i landet. 

Vid den tiden är skaraborgaren bosatt i Malmö och har via ett eget företag hand om förpackandet och postutskicken. I polisförhör berättar han att när affärerna går som bäst så skickas uppemot 500 försändelser med droger ut per dag.

Enligt ekobrottsåklagaren så omsätter mannen 20 miljoner kronor i sitt postföretag under det här året. Själv hävdar han att det rör sig om knappt tre miljoner.

Trots att spice som sålts via Hermulen skördat dödsoffer så har substanserna inte hunnit narkotikaklassas och därför frias skaraborgaren och mannen bakom nätsajten Hemulen för narkotikabrott.

Men ekobrottsmyndigheten fortsätter sin utredning och den har nu resulterat i att skaraborgaren döms för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, de två datorer där bokföringen fanns är nämligen borta. En har han sålt och den andra försvann i samband med en källarbrand.

Var miljonerna från spice-tiden tagit vägen är oklart. Skaraborgs tingsrätt dömer idag mannen till villkorlig dom och dagsböter och med tanke på hans ekonomiska situation så landar de på totalt 2 000 kronor.

Mannen står idag registrerad på ett företag som sysslar med bland annat e-handel av kontorsmaterial. Åklagaren ville ge mannen näringsförbud men det sa tingsrätten nej till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".