Skaraborgs sjukhus Skövde
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Få läkare i bemanning på urologen

"Vi måste prioritera arbetsuppgifter och dessvärre så blir det kö-situationer"
1:36 min

Nästan en tredjedel av bemanningen saknas just nu på urologavdelningen på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Verksamhetschefen på urolog-avdelningen Magnus Olsson säger att det är en ansträngd situation. 

– Vi har en tuff bemanningssituation vad det gäller urologläkare för tillfället och jobbar med den frågan.

Hur får ni ihop allting nu, kan ni garantera patientsäkerheten?

– De läkare som arbetar på urologen gör ett fantastiskt arbete med att vrida och vända på varenda sten för att kunna garantera patientsäkerheten. Detta gör dock att vi måste prioritera arbetsuppgifter och göra det allra viktigaste. Dessvärre så blir det kö-situationer där vi tvingas köpa vård från andra vårdgivare.

Det är en allmän brist på urologer i Sverige just nu och lägg där till pensionsavgångar och anställda som har slutat så har du situationen på Skaraborgs sjukhus.

Av 12 tjänster så är 8,25 tjänster fyllda, alltså saknas nästan en tredjedel av läkarna. Men sjukhuset arbetar ständigt med rekrytering och det finns även några ST-läkare som fortfarande utbildas som verksamhetschefen Magnus Olsson värnar om.

– Det är våran framtid som ligger i ST-läkarna och vi ser med stor tillförsikt fram eftersom det också är väldigt bra personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".