Försäkringskassans Jennet Johnsson om den nya regeltolkningen.
Försäkringskassans Jennet Johnsson om den nya regeltolkningen. Foto: Tomas Ek
FÖRSÄKRINGSKASSAN

Så förklarar Försäkringskassan nya regeltolkningen

"Jag kan förstå en enskild individ"
4:25 min

Efter sex månader prövas du mot hela arbetsmarknaden.

P4 Skaraborg och Ekot berättar idag om hur en hårdare tolkning av sjukskrivningsreglerna fått till följd att antalet personer som fått sin sjukpenning indragen ökat med det dubbla.

Det handlar om två vägledande domar i kammarrätten som gör att Försäkringskassan sedan förste november ställer högre krav än tidigare.

På Försäkringskassan i Skaraborg har man förståelse för att individer känner sig orättvist behandlade med de här nya tolkningarna. Men i botten finns en lagstiftning som måste följas, menar Jennet Johnsson, lokal försäkringssamordnare.

Reglerna har funnits sedan 2008 - det är tolkningen som förändrats under det här året. Om inte läkarintyget tydligt anger att du kan komma tillbaka på jobbet i full omfattning så kan du få sjukpenningen indragen redan efter sex månader.

– Om vi bedömer att arbetsförmågan inte är nedsatt, vid en jämförelse med hela arbetsmarknaden, så kan vi inte betala ut sjukpenning i ett sådant fall, menar Jennet Johnsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".