läsning Freya hund
1 av 4
Eleven Alice som går i årskurs tre på Lunneviskolan gillar att läsa tillsammans med hunden Freya. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
freya maud gustafsson elever alice olivia
2 av 4
Från vänster sitter eleven Alice, Freyas, Freyas matte Maud Gustafsson och eleven Olivia. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
burken freya olivia
3 av 4
Freya har precis hittat en "burk" till Olivia där det vanligtvis innehåller frågor om läsningen. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio
Friggebod Freya
4 av 4
Det lilla huset på skolgården där Freya håller hus om dagarna. Foto: Kristoffer Hilmersson / Sveriges Radio

Hunden Freya hjälper elever med läsning

5:36 min

På Lunneviskolan i Grästorp så har man numer en liten annorlunda hjälpreda när det kommer till läsning, nämligen hunden Freya.

Det är förskoleläraren och hundföraren Maud Gustafssons treåriga Golden Retriever Freya som finns på skolan som ett pedagogiskt verktyg där hon hjälper barn med särskilda behov.

Syftet är att skapa lugn bland eleverna och stimulera inlärningen på Lunneviskolan. För att inte riskera elevers allergier så håller Freya till i en egen liten friggebod på skolgården dit elever kan gå och läsa med Freya.

– Freya är min privata hund som jag har utbildat till pedagogisk tjänstehund. Det har alltid varit en dröm att kunna förena djur med barn, säger matten Maud Gustafsson.

– Jag tycker att Freya är söt och gosig. Hon hjälper mig med läsningen. Det är roligare att läsa med Freya än att sitta i klassrummet, säger eleven Alice som går i tredje klass.

För att göra Freya till en pedagogisk tjänstehund så har både Freya och Maud gått en ettårig utbildning där man bland annat testar hunden för att se om den är lämplig. Man utsätter hunden för olika situationer för att se hur den tål stress och påfrestningar. 

– Detta är för säkerheten så man vet att det är en stabil hund som är lämpad för att arbeta med barn, säger ägaren Maud Gustafsson.

– Vi vet att hundar och djur har en lugnande effekt och skapar det lugnande hormonet oxytocin som kan hjälpa eleverna, fortsätter hon.

Om någon elev behöver träna lite extra på att läsa eller har speciella behov så finns Freya till förfogande. Då gör man ett upplägg med eleven som vid flera tillfällen får läsa tillsammans med Freya. 

När jag får läsa med Freya så blir jag lugn.

Freya har varit med på Lunneviskolan sen i april och på skolan har man redan kunnat se resultat.

– Ser vi till läsningen så har den utvecklats och fått ett bättre flyt för de elever som läst med Freya. Vi tränar också mycket på samspel och kommunikation med barn som har autism och där har vi också sett en positiv effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista