narkotikatabletter och en våg.
Den här bilden hittade polisen i Mariestadskvinnans mobil. Den är tagen i parets lägenhet två dagar innan polisen ringde på dörren. Foto: Ur förundersökningen

Kräver maxstraff för en av landets största knarkhandlare

Åklagare: Det finns inget mål som omfattat så många försäljningar
2:44 min

Ett av landets största narkotikamål avslutas i Skaraborgs tingsrätt idag och åklagaren yrkar på maxstraffet, 14 års fängelse, för en Mariestadsbo och en Eskilstunabo som drivit en omfattande narkotikahandel över internet under flera års tid.

– Det finns inget som har omfattat så stor tidsperiod och så pass många försäljningar, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

Sedan april i år har hon lett den omfattande förundersökningen där man bland annat tagit hjälp av Europol. Mariestadsbon, en man i 30 års åldern, och hans kumpan från Eskilstuna har enligt åklagaren dragit in miljontals kronor genom att sälja amfetamin, ecstasy, cannabis och andra droger till personer över hela landet men också till kunder utomlands.

Över 6000 affärer har kunnat spåras och vinsten, flera miljoner kronor, har flyttats till utländska konton. Försäljningen har skett på det som kallas för darknet, ett slags dolt internet. 

– När man agerar på sajter på darknet så är man ju skyddad, det går inte att spåra. I det här ärendet har vi inte heller haft en spaningsinsats, berättar åklagaren.

Det är först när Mariestadsbons sambo slår larm som hela härvan rullas upp. Hon är nu själv åtalad för grovt narkotikabrott men där yrkar åklagaren på ett mycket lägre straff, 3 och ett halvt års fängelse. 

– Hon har inte haft en ledande roll utan hon har hamnat i detta. Vi har lyft fram det som en förmildrande omständighet att hon ser till att polisen kommer till lägenheten.

Förutom det stora beslag av narkotika som gjordes i parets lägenhet i Mariestad i våras så är den viktigaste bevisningen det som hittades i en dator hemma hos mannen i Eskilstuna. Där fick polis och åklagare en unik inblick i hur affärsverksamheten var uppbyggd. Men exakt var narkotikan kommit ifrån går inte att spåra. 

– Vi har hittat konversationer där man pratar om att hämta in narkotikan från utlandet men vi har inte kommit längre än så men vi tror att det sker via kurirer.

Det kan handla om över 6000 köpare och ni har ju i många fall namn och adresser. Vad händer med dem? 

– Vi har gått på ett 20-tal som vi identifierat och en del av dem har lagförts. Jag skulle tro att det blir NOA, alltså gamla rikskrim som får ta i den frågan för det är naturligtvis köpare över hela landet, säger kammaråklagare Sofia Karlsson. 

Mariestadsbons advokat menar att straffet ska hamna på max 6 års fängelse. 

Efter rättgången släpptes kvinnan ur häktet och hennes advokat vill att åtalet mot henne ogillas. 

Dom i målet meddelas den 23 december. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".