Utsidan av Kungliga Operan i Stockholm.
1 av 2
Kungliga Operan i Stockholm ska renoveras och byggas om för två miljarder kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alex Bergström (S), oppostionsråd i regionen.
2 av 2
Alex Bergström (S), oppostionsråd i regionen, är en av regionpolitikerna som vill flytta Kungliga Operan till Västsverige under tiden som operahuset renoveras. Foto: Thorbjörn Karlsson/Sveriges Radio

Vill flytta Kungliga Operan

Alex Bergström (S), oppositionsråd: Kan öka acceptansen för konstformen
1:00 min

När Kungliga Operan i Stockholm ska renoveras vill socialdemokratiska regionpolitiker passa på att flytta operaverksamheten till Västsverige.

För att Kungliga Operan ska kunna ha gästspel i Västsverige, och kanske också runt om i andra delar av Sverige, krävs stora scener menar Alex Bergström (S), oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

Han tror att operaverksamheten skulle gynnas av att synas mer på platser i Sverige, precis som Göteborgsoperan gör i regionen.

– Jag tror att det skulle öka legitimiteten om de också visade sig runt om i hela Sverige, öka acceptansen för konstformen och sänka trösklarna. Det är många som inte tar tröskeln över till operan eller musikaler för att det känns lite svårt. Men får man ett gästspel i sin egen kommun växer nyfikenheten, säger han och menar att han tillsammans med sina socialdemokratiska partikollegor kommer att lägga fram ett sådant förslag till Kungliga Operan, något som Mariestads-Tidningen tidigare skrivit om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".