Den förra Skövde HF målvakten Therese Wislander med sitt huvudskydd som numera är förbjudet att använda vid matcher.
Den förra Skövde HF målvakten Therese Wislander med sitt huvudskydd som numera är förbjudet att använda vid matcher. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Fortsatt kritik mot hjälmförbudet inom handbollen

Therese Wislander är kritisk till hjälmförbudet
1:58 min

Det Svenska handbollförbundet står fast vid att förbjuda målvakter att använda hjälm men kritiken växer och den förra Skövde HF målvakten Therese Wislander anser att förbudet borde hävas.

P4 Skaraborg har tidigare rapporterat om den kritik som riktats mot Svenska handbollförbundet efter deras beslut att inför den här säsongen förbjuda huvudskydd för målvakter.

Både Hjärnfonden och målvakter som drabbats av hjärnskakningar, däribland IFK Skövdes tidigare burväktare Joakim Svensson, har varit upprörda över att förbundet slutat med att ge dispens för spel med huvudskydd.

Nu stämmer också den förra Skövde HF- och Lugimålvakten Therese Wislander in i kritiken.

– Jag förstår egentligen inte varför man har ändrat sig nu helt plötsligt och att det ska inge något falskt skydd när jag själv anser att det hjälpte. 

Lyssna på hela reportaget här

Wislander hör till de målvakter som drabbats hårt av hjärnskakningar. Två fick hon under sin tid i Skövde HF och när hon efter sin övergång till Lugi återigen träffades av ett skott i huvudet fick det allvarliga konsekvenser.

Efter den tredje hjärnskakningen var jag sjukskriven ett halvår och låg i princip och sov i tre månader. Det var skämt där hemma med sambon att jag låg kvar i samma position när han kom hem från träningar och skola och att jag inte hade flyttat på mig. Så det var rätt illa kan man säga.

Therese Wislander fick vid 25 års ålder sluta med elithandbollen efter sin tredje hjärnskakning. Förra säsongen spelade hon med Kungälv i division 1 men sviterna av hjärnskakningarna gjorde sig påminda och beslutet blev definitivt.

Men i slutet av sin karriär i Lugi fick hon ett huvudskydd av klubben som hon spelade med och som hon är övertygad om hjälpte henne att klara sig undan hjärnskakningar.

– Jag har tyckt att de här skydden har dämpat smällarna. Jag har fått bollar i huvudet på träningar när jag har stått med pannbandet och det har knappt känts. Å tredje hjärnskakningen fick jag självklart när jag inte hade på mig pannbandet så jag tror det hjälper, menar Wislander.

Men huvudskyddet som Wislander använde sig av är inte längre tillåtet och inga dispenser ges av Svenska handbollförbundet sen säsongsstarten då man valt att helt rätta sig efter det internationella förbundets regler som förbjuder huvudskydd.

Stefan Skullman är klubbläkare i IFK Skövde och sitter även med i det Svenska förbundets medicinska kommitté som efter kritiken gått ut med en skrivelse till handbollssverige om att hjälmförbudet kommer att stå fast.

Skullman menar att en hjälm av den typen Therese Wislander använde sig av inte ger något skydd.

– Den mjuka (skyddet red. anm.) har ingen effekt. Det är bättre att man rehabiliterar sin skallskada ordentligt och återgår i bra skick.

Det vi är rädda för är att en hjälm kan ge en falsk trygghet och att man går in i spel för tidigt innan man är fullständigt rehabiliterad.

Men borde man inte få använda hjälm i förebyggande syfte innan man skadar sig?

– Det är inte så lätt att förebygga skador på det sättet. Jag tycker faktiskt att handbollen har gjort bra regler för att förhindra skador så gott man kan. Men det händer saker ändå.

I samband med pågående handbolls-EM så ska de svenska elitlagens läkare träffas och diskutera bland annat problemet med huvudskador inom handbollen och även det internationella förbundet kommer ta upp frågan vid en kongress som hålls i Göteborg nu under EM.

Men Stefan Skullman tror att hjälmförbudet kommer att gälla även i framtiden.

– Med tanke på att det internationella förbundet har stramat åt reglerna om hur skydd får se ut så känner jag mig just nu tveksam till att vi kommer få se sådana skydd.

Therese Wislander som fick ge upp sin elitkarriär alldeles för tidigt hoppas ändå att förbundet ska se över förbudet och ändra sig.

– Jag hoppas verkligen att de försöker titta lite mer noggrant på det här och precis som man tagit fram korsbandsskydden för att förebygga att man ska dra upp knäna igen så kanske man kan hitta något liknande för huvudet. Å förebygga så att färre målvakter får hjärnskakningar och kan hålla sig på plan längre än vad det verkar vara just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".